Στυλιανίδης για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της Ιθάκης: “Αυτό το έργο δε θα μείνει στις μελέτες”

«Σάρκα και οστά» παίρνει το πρώτο ολιστικό πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της Ιθάκης, με την ανάθεση και έναρξη εκπόνησης των μελετών, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για την πρόοδο του προγράμματος. Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, πρόκειται για ένα ολιστικό πρόγραμμα προσαρμογής στις συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση και στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθούν οι μελέτες κι έπειτα να ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα.


Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προληπτική μείωση της διακινδύνευσης των οικισμών της Ιθάκης από δασικές πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα θωράκισης μικρού νησιού στη χώρα μας που βασίζεται στο τρίπτυχο και νέο δόγμα του υπουργείου, πρόληψη-προετοιμασία/ετοιμότητα-ανθεκτικότητα. Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, σκοπός είναι να επεκταθεί και σε άλλα μικρά νησιά της Ελλάδας. «Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά από την Ιθάκη αλλά φιλοδοξία είναι να επεκταθεί κι αλλού και κυρίως στα νησιά εκείνα που εμφανίζουν μεγάλο δείκτη και κίνδυνο επικινδυνότητας όπως η Ιθάκη. Τα νησιά μας είναι ο πλούτος της πατρίδας μας. Γι΄ αυτό θα πρέπει το νησιωτικό πλέγμα να το διαφυλάξουμε μπροστά από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο υπουργός.

Έπειτα από την κακοκαιρία «Μπάλλος» που έπληξε το νησί της Ιθάκης, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα.

«Από την στιγμή που φτάσαμε μετά την κακοκαιρία, καταλάβαμε ότι το νησί χρειάζεται έναν σχεδιασμό που θα αποσκοπεί στη μείωση της διακινδύνευσης από τις φυσικές καταστροφές. Προχωρήσαμε άμεσα στη διενέργεια αυτοψιών με σκοπό να έχουμε ολοκληρωμένη αποτύπωση. Έπειτα από τις αυτοψίες έγινε σαφές ότι πέρα από την αντιπλημμυρική θωράκιση, απαραίτητη ήταν και η ενίσχυση της πυροπροστασίας. Η κατεύθυνση δόθηκε άμεσα στις υπηρεσίες ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην εκπόνηση δύο σχετικών μελετών για αντιπυρική προστασία και για αντιπλημμυρική θωράκιση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Οι δύο μελέτες, που αποτελούν το πρώτο βήμα, αφορούν τη μείωση της πλημμυρικής διακινδύνευσης των οικισμών της Ιθάκης από πλημμυρικά φαινόμενα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, καθώς και την πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών στην Ιθάκη σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής. «Θέλαμε αυτές οι μελέτες να γίνουν πράξη και προς αυτή την κατεύθυνση θα στραφούν όλες οι προσπάθειες του υπουργείου. Δίνουμε υπόσχεση ότι αυτό το έργο δεν θα μείνει στις μελέτες. Όπου και να είμαι, θα συντρέξω αυτό το έργο γιατί το πιστεύω. Και αν είναι δυνατόν να έχουμε ενίσχυση και από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, απαιτεί συνέργειες, συνεργασία και συλλογική δράση, απαιτεί θωράκιση», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία για την Ιθάκη σηματοδοτεί ότι η Πολιτική Προστασία δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα παρέμβασης για τη διαφύλαξη ζωών και περιουσιών αλλά και την επιστημονική παρέμβαση και την πρόληψη. «Αυτό που θα γίνει για την Ιθάκη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αλλά και εμάς ως περιφέρεια, μας δίνει την ικανοποίηση να έχουμε την πρωτοπορία στον τόπο μας, αλλά να την προβάλουμε κι εκτός Ελλάδας στην επιτροπή περιφερειών», σημείωσε η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και προσέθεσε ότι ήδη έχουν καταθέσει πρόταση να παρουσιάσουν την πρώτη πιλοτική παρέμβαση για την Ιθάκη, αλλά και για άλλα νησιά που πάσχουν από αυτές τις συνθήκες. Τέλος, η κ. Κράτσα- Τσαγκαροπούλου ανέφερε ότι το παρόν πρόγραμμα αποτελεί πρότυπο και για άλλα νησιά.


Για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα σώσει την Ιθάκη έκανε λόγο ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσιος Στανίτσας, προσθέτοντας ότι οι ζημιές από τον «Ιανό» και τον «Μπάλλο» ήταν πάρα πολύ μεγάλες, ωστόσο αυτή την στιγμή έχει αποκατασταθεί περίπου το 95%. Ο κ. Στανίτσας, αφού ευχαρίστησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για αυτή την πρωτοβουλία, τόνισε ότι η Ιθάκη είναι το πρώτο νησί όπου θα εφαρμοστεί το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα και οι μελέτες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα είναι έτοιμες πριν το τέλος του έτους.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Στυλιανίδης για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της Ιθάκης: “Αυτό το έργο δε θα μείνει στις μελέτες””