«Εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα κινηθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2023», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Με αυτήν τη φράση, ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει τα σχέδια επί χάρτου για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν από το ειδικό Αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ για τις φετινές ενεργειακές επιδοτήσεις.
Φρένο στα σενάρια που θέλουν να αλλάζει το μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος έβαλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Mega στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.
Συγκεκριμένα ο υπουργός τόνισε ότι «θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, την επιτυχημένη στρατηγική του 2022, σύμφωνα με την οποία ενισχύσαμε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως νοικοκυριά, καλύπτοντας το σημαντικότερο ποσοστό της επιβάρυνσης που είχαν το 2022, χωρίς να έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και για αυτό επιτύχαμε, από ό,τι φαίνεται, και ένα εξαιρετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Νέο πακέτο στήριξης κατά της ακρίβειας
Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο πακέτο στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, σημειώνοντας ότι «εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός, πράγματι, θα επιστρέφει στην κοινωνία στο σύνολό του, με κοινωνικά κριτήρια».
Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επίσης και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενίσχυση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για ενήμερα ευάλωτα νοικοκυριά.
Όπως είπε, «στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα».
Η επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων των δικαιούχων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα έχει χρονικό ορίζοντα 12 μηνών. Όπως επανέλαβε ο υπουργός η επιδότηση της αύξησης των δόσεων κατά 50% θα γίνει «αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου».