Για το πολιτικό σκηνικό εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Το 2022 μας έφερε πόλεμο, ακρίβεια, νέα υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών, νέες κακουχίες για τους πολλούς εν μέσω πανηγυρισμών και πρωτόγνωρης αισχροκέρδειας των πολύ λίγων.
Μας έφερε όμως και πιο κοντά σε ανθρώπους που αντιστέκονται, που με τους αγώνες τους μας δυνάμωσαν ώστε το 2023 να κάνουμε αυτό που πρέπει υπέρ των πολλών που σήμερα υποφέρουν.
Σε πολύ λίγο καιρό, ο θόρυβος των εκλογών θα είναι τόσος που δεν θα επιτρέψει την παραμικρή νηφάλια εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για αυτό σήμερα, πριν μπούμε για τα καλά στο κουρνιαχτό της εκλογομαχίας, επιτρέψτε μου να προσφέρω την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 για το που βρισκόμαστε ως χώρα, ως λαός, ως Ευρώπη.
Ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα.
Ποτέ δεν είμασταν, τόσο ως ιδιωτικός όσο και ως δημόσιος τομέας, πιο βαθιά εξαρτημένοι και λιγότερο οικονομικά βιώσιμοι απ’ ότι σήμερα.
Παράλληλα, ποτέ η Ευρώπη δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα. Ποτέ η ΕΕ δεν ήταν λιγότερο οικονομικά βιώσιμη απ’ ότι σήμερα.
Γιατί λέω ότι ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα:
400 δις δημόσιο χρέος σε μια χώρα που, με ένα ετήσιο εισόδημα μισό από αυτό -στα 200 δις-, αντιμετωπίζει καθημερινά όλο και υψηλότερα επιτόκια για τα θεόρατα δάνεια που το κράτος θα πρέπει να συνάψει ώστε, όταν στα τέλη της δεκαετίας τελειώσει η σημερινή πιστωτική κάρτα – το κατ’ ευφημισμόν μαξιλαράκι – να αντιμετωπίσει τεράστιες αποπληρωμές.
Ναι, ξέρω, Τί σας νοιάζει εσάς το τέλος της δεκαετίας; Νοιάζει τον κόσμο εκεί έξω που δεν αντέχει να ατενίζει την διαχρονική του πτώχευση. Που κουράστηκε πια. Νοιάζει όμως τους σοβαρούς, τους υπομονετικούς, επενδυτές που μένουν μακριά από τη χώρα που βλέπουν τι έρχεται στο τέλος της δεκαετίας.
Και να ήταν μόνο το υπάρχον χρέος κι οι μηδαμινές παραγωγικές επενδύσεις;
Γνωρίζετε κκ τι σημαίνει το ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τρέχει με ρυθμό 8% ετησίως; Σημαίνει ότι η Ελλάδα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας από κοινού – μαζί – δανειζόμαστε 8% του συνολικού εισοδήματος της χώρας, μόνο και μόνο για να πληρώνουμε τις εισαγωγές. Κάθε χρόνο, μια Ελλάδα χωμένη πιο βαθιά στα χρέη από ποτέ, δανείζεται 8% του εθνικού εισοδήματος για να καταναλώνει ότι καταναλώνει, χωρίς τίποτα σοβαρό να επενδύεται στις τεχνολογίες και παραγωγικές διαδικασίες του μέλλοντος – στο πράσινο υδρογόνο για παράδειγμα.
Να γιατί λέω ότι ποτέ η Ελλάδα δεν ήταν περισσότερο εξαρτημένη απ’ ότι είναι σήμερα!
Τι απαντάτε σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα; Τίποτα. Απλά βασίζεστε στην γενναιοδωρία των δανειστών. Λέτε και ξαναλέτε ότι η καλή Ευρώπη βάζει πλάτη. Για τώρα, ναι. Υπό όρους βέβαια αποπνικτικούς όπως ο 24% του ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια που καταρρακώνουν την κοινωνία και φυγαδεύουν τον πλούτο των Ελλήνων μικρομεσαίων στα Cayman Islands, το Χρηματιστήρια Ενέργειας που στεγνώνουν την όποια ρευστότητα έχει μείνει στα χέρια των ανθρώπων μας.
Με άλλα λόγια, το κοινό αφήγημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόβλημα του χρέους είναι λυμένο (απλά τσακώνεστε μεταξύ σας για το ποιος από εσάς θυσιάστηκε για να το λύσει – Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος με το PSI, Αλέξης Τσίπρας με το 3ο και 4ο Μνημόνιο ή πιο πρόσφατα η «Μητσοτάκης Α.Ε.»;) – αυτό το αφήγημα βασίζεται στην απατηλή πίστη ότι η ΕΕ μας το έχει λύσει το πρόβλημα. Ότι, δεν πα να δανειζόμαστε, ήδη υπερχρεωμένοι, το 8% του ΑΕΠ χρόνος μπαίνει χρόνος βγαίνει – η καλή ΕΕ κι οι ξένοι τραπεζίτες θα στηρίζουν ες αεί τα αρπακτικά του ιδιωτικού μας τομέα που μετατρέπουν τα νέα δάνεια σε χάρτινους πύργους και το πτωχευμένο κράτος που προσποιείται ότι δεν είναι πτωχευμένο επιδοτώντας τους ολιγάρχες του ρεύματος, των σουπερμάρκετ, των αεροδρομίων, των αυτοκινητοδρόμων».