Εύη Νομικού: Έχουμε βαθιές μαγματικές διεργασίες – Συνεχίζουμε τις μετρήσεις

Συνεχίζονται οι μετρήσεις, λόγω της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας η οποία εξελίσσεται, ανέφερε καθ΄ οδόν προς Σαντορίνη νωρίς το πρωί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.


«Εχθές είχαμε και δύο σεισμούς 4,2 και 4,4 Ρίχτερ και όπως έχουμε πει και στον κόσμο ότι απ’ τη στιγμή που έχουμε συνεχείς σεισμούς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες του κρατικού μηχανισμού πώς αντιμετωπίζουμε ένα σεισμό. Μην ξεχνάμε ότι τα πάντα εξελίσσονται στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Είναι μια περιοχή που ξέρουμε ότι είναι ένας σεισμογόνος χώρος που έχει πάρα πολλές ρηξιγενείς ζώνες, πάρα πολλά ρήγματα τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί και σύμφωνα και με το πόρισμα εχθές των επιτροπών, υπάρχουν κάποιες βαθιές, πολύ βαθιές μαγματικές διεργασίες, ένα διάπυρο υλικό το οποίο, τα ρευστά, όπως σε κάθε περίπτωση, ανεβαίνουν προς την επιφάνεια, δημιουργούν βαρυτικές κινήσεις, επομένως έχουμε τις μετακινήσεις των ρηγμάτων όπως είναι. Βέβαια αυτά είναι καινούργια αποτελέσματα και είναι δουλειά πολυετών ερευνών και γι’ αυτό είπαμε ότι πάντα πρέπει να μιλάμε με δεδομένα και όταν οι επιστήμονες λοιπόν αναλύσαμε όλα αυτά τα δεδομένα, φτιάξαμε αυτό το τεκτονικό μοντέλο, το οποίο το παρουσιάσαμε και στην επιτροπή και μας αποδεικνύει τελικά το τι συμβαίνει στο θαλάσσιο χώρο. Βέβαια η έρευνα συνεχίζεται. Τώρα πάμε ουσιαστικά να σηκώσουμε ξανά τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους και να εμποτίσουμε δύο καινούργιους λόγω του ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε σωστή τοποθέτηση των επικέντρων σε ποιες ρηξιγενείς ζώνες είναι ενεργοποιημένες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νομικού.


Ναι μεν έχουμε λιγότερους σεισμούς, παραδέχθηκε η κ. Νομικού, ωστόσο, επισήμανε, από τη στιγμή που εξακολουθούμε και έχουμε σεισμούς, «θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και γι’ αυτό και τα σχολεία εξακολουθούν να είναι κλειστά».  
Είναι σίγουρο ότι τα φαινόμενα θα ταλαιπωρήσουν την περιοχή για αρκετές εβδομάδες ακόμα, προσέθεσε η κ. Νομικού.

Σχετικά με τις μαγματικές διεργασίες εξήγησε τα παρακάτω:


«Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης. Και γι’ αυτό είπαμε από την αρχή, είναι ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο που είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν πτυχίο γεωλογίας, ούτε σεισμολογίας ούτε ηφαιστειολογίας. Άλλο οι μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης που πάντα συμβαίνουν κι άλλο η ηφαιστειακή έκρηξη που είναι στην επιφάνεια του θαλάσσιου πυθμένα ή στη Νέα Καμένη. Είμαστε σε έναν θαλάσσιο χώρο που εκεί που γίνονται αυτή τη στιγμή όλες αυτές οι διεργασίες, από πάνω υπάρχει ένα νησάκι που είναι η Άνυδρος, που είναι ασβεστόλιθη, δεν είναι ηφαίστειο, άρα δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη, άρα θα έπρεπε να είναι το ηφαίστειο στο πορτοκαλί, στο κόκκινο, έτσι όπως λέμε με τους ηφαιστειολόγους. Άρα γι’ αυτό θέλουμε ψυχραιμία και από εμάς και από τους επιστήμονες, οι οποίοι πραγματικά μελετάμε τα διάφορα σενάρια. Αλλά αυτά τα σενάρια ο κόσμος δεν μπορεί να τα καταλάβει και δεν χρειάζεται να κάνουμε καταστροφικά σχέδια, γιατί πραγματικά ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί» συμπλήρωσε η κ. Νομικού.
 
«Είπαμε, διέλευση ρευστών, με μαγματικές διεργασίες στα έγκατα της γης και είναι διέλευση ρευστών. Δεν ανεβαίνει κανένα μάγμα. Δεν έχουμε ουσιαστικά ταινία η οποία πραγματικά θα μας δώσει μια τεράστια έκρηξη και όλοι θα φωτογραφίζουμε. Πρέπει να είμαστε λίγο ψύχραιμοι και αυτό το έχουμε κάνει και εμείς παράκληση σε διάφορους επιστήμονες ότι μόνο με δεδομένα μπορούμε να μιλάμε. Οι άνθρωποι που δουλεύουμε στη θάλασσα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που έχουμε γεωφυσικά προφίλ, που έχουμε σεισμικά προφίλ, δηλαδή αυτά που δείχνουν στο βάθος τα έγκατα της γης, συνθέτουμε τα δεδομένα και γι’ αυτό δίνουμε συνεχώς πληροφορίες. Και όλα αυτά για να βγουν τα μοντέλα που τρέχουν αυτή τη στιγμή και αυτό που παρουσιάσαμε, το τι συμβαίνει στην περιοχή δεν είναι από τη μια στιγμή στην άλλη και γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα έτσι ώστε να έχουμε με πλήρη ασφάλεια, να ενημερώνουμε σωστά τους ανθρώπους και τους κατοίκους» τόνισε η κ. Νομικού.
 
«Την Τετάρτη το απόγευμα συνεδριάζουμε ξανά. Είναι πολύ πιο τακτικές οι συνεδριάσεις γιατί συλλέγονται συνεχώς δεδομένα από διάφορες επιστημονικές ομάδες, συν ότι έχουμε δεδομένα τα οποία τα επεξεργαζόμαστε από προηγούμενες ωκεανογραφικές αποστολές. Η πιο πρόσφατη τον Δεκέμβριο του 2024 με το μεγάλο γερμανικό το πλοίο και αναμένουμε και κάποια αποτελέσματα που έχει κάνει το Ωκεανογραφικό «Αιγαίο» που δεν μας τα έχουν δείξει ακόμα, γιατί οι άνθρωποι ακόμα βρίσκονται στην ωκεανογραφική αποστολή» είπε καταλήγοντας η κ. Νομικού.


 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *