Στράτου Διονυσίου: Η ιστορία πίσω από τα τραγούδια που ηχογράφησε στη φυλακή

Ο Στράτος Διονυσίου, ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς τραγουδιστές της Ελλάδας, βίωσε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του όταν φυλακίστηκε το 1974 με την κατηγορία της οπλοκατοχής και κατοχής χασίς. Παρά τις αντιξοότητες, ακόμα και μέσα από τη φυλακή, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στη μουσική, ηχογραφώντας τραγούδια που παραμένουν μέχρι σήμερα διαχρονικά.


Η σύλληψή του έγινε σε μια εποχή όπου η ελληνική κοινωνία ήταν αρκετά αυστηρή σε θέματα ναρκωτικών και όπλων. Συγκεκριμένα, το 1974, οι αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι του και βρήκαν ένα όπλο και μικροποσότητα χασίς. Παρότι ο ίδιος υποστήριξε ότι το όπλο του είχε δοθεί για αυτοπροστασία και το χασίς δεν του ανήκε, καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας, όπου εξέτισε ποινή περίπου δύο ετών.


Κατά πολλούς, η σύλληψη του Διονυσίου ήταν αποτέλεσμα της αυστηρής πολιτικής της τότε κυβέρνησης απέναντι σε προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου, ενώ υπήρξαν φήμες ότι είχε ενοχλήσει κάποιους ισχυρούς κύκλους. Ο ίδιος πάντως, όταν αφέθηκε ελεύθερος, απέφυγε να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα, επιλέγοντας να αφήσει τη μουσική του να μιλήσει για εκείνον.

Η ηχογράφηση των τραγουδιών στη φυλακή

Παρά τις δύσκολες συνθήκες της κράτησής του, ο Διονυσίου δεν σταμάτησε να τραγουδά και να δημιουργεί. Το 1976, με τη βοήθεια της δισκογραφικής εταιρείας Columbia, μεταφέρθηκε κινητό στούντιο μέσα στη φυλακή και ηχογράφησε το άλμπουμ «Πάλι Μαζί Μας», σε συνεργασία με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα και τον στιχουργό Κώστα Ρουβέλα.
Το άλμπουμ περιλάμβανε 12 τραγούδια, τα οποία απέδιδαν τη συναισθηματική του κατάσταση εκείνης της περιόδου. Κάποια από αυτά μιλούσαν για τη φυλακή και τα δύσκολα χρόνια, ενώ άλλα είχαν τον γνώριμο λαϊκό χαρακτήρα των τραγουδιών του Διονυσίου.

Το Album περιείχε 12 τραγούδια τα οποία ήταν τα εξής:

1) Αυτή που μ’ έχει κάψει
2) Ψωμί και δάκρυ
3) Ανταμώσαμε αδέρφια
4) Έδιωξα την πίκρα
5) Μην το κουράζεις
6) Χάρε βγες στο μονοπάτι
7) Τους άλλους πίστεψες
8) Νερό κι αλάτι
9) Μη φωνάζεις ταβερνιάρη
10) Βάλε στην καρδιά το χέρι
11) Τι μου ’κανες κυρά
12) Φέρτε να δω τη μοίρα μου

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά το αποτέλεσμα απέδειξε ότι ο Στράτος Διονυσίου δεν λύγιζε εύκολα. Παρά την αξιόλογη καλλιτεχνική του αξία, το άλμπουμ δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία εκείνη την περίοδο.

Η αποφυλάκιση και η μεγάλη επιστροφή

Ο Διονυσίου αποφυλακίστηκε το Πάσχα του 1976. Παρά το πλήγμα που υπέστη η εικόνα του, δεν άργησε να επιστρέψει στη δισκογραφία και να γνωρίσει μια δεύτερη, ακόμα πιο ένδοξη περίοδο. Τη δεκαετία του ’80, οι μεγάλες του επιτυχίες όπως «Ο λαός τραγούδι θέλει», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Τα βάσανά μου» και «Ένα λεπτό περιπτερά» τον εδραίωσαν ως τον απόλυτο λαϊκό τραγουδιστή.

Η σημασία αυτής της περιόδου

Η φυλάκιση του Διονυσίου υπήρξε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής του, όμως μέσα από αυτήν κατάφερε να αναδειχθεί ακόμα πιο δυνατός. Η μουσική του, γεμάτη αυθεντικό συναίσθημα και λαϊκό πάθος, μιλάει ακόμα και σήμερα στις καρδιές των Ελλήνων. Η περίοδος εκείνη, αντί να σταθεί ως εμπόδιο στην καριέρα του, αποτέλεσε κομβικό σημείο της πορείας του, κάνοντάς τον σύμβολο επιμονής και αντοχής.


Ακούστε τα 12 τραγούδια από το album «Πάλι Μαζί Μας»


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *