Θ. Σκυλακάκης: Η χώρα μας αποτελεί επενδυτικό προορισμό και αποκτά επενδυτικό κύρος

Στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε «Kατ’ αρχήν το βασικό όφελος-και αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο-είναι ότι η χώρα αποτελεί έναν επενδυτικό προορισμό, ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τεράστιων αμερικανικών εταιριών στην προκειμένη περίπτωση, διότι έχουμε τις δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες υδρογονανθράκων που είναι στη χώρα μας. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα δηλαδή, επενδυτικό κύρος και δυνατότητα προσέλκυσης επένδυσης. Το δεύτερο είναι ότι αυξάνεται κατά 25% η έκταση μόνο από αυτή την κίνηση των οικοπέδων, τα οποία είναι αντικείμενο έρευνας. Επειδή οι έρευνες αυτές έχουν υψηλές πιθανότητες αποτυχίας, η κάθε μία χωριστά, δηλαδή μία γεώτρηση, αν φτάσει εκεί, έχει μία πιθανότητα 5, 10 15% να πετύχει κανείς περισσότερες από μία για να έχεις δυνατότητα επιτυχίας, όσο περισσότερα πεδία ερευνήσεις, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσεις φυσικό αέριο, παραγωγή φυσικού αερίου. Συνεπώς λοιπόν, αυξάνεται η πιθανότητα και επίσης όταν υπάρχει και ανταγωνισμός, δηλαδή έχεις περισσότερο από έναν που ενδιαφέρεται και που ερευνά και αυτό σε βοηθάει. Οπότε είναι πολλαπλά αυτά που προσφέρει. Και προφανώς είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, όταν έρχεται μια επένδυση. Αντίθετα, όταν φεύγει είναι το πρόβλημα».


«Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες πολιτικές για το φυσικό αέριο που έχουν προχωρήσει (…). Συνεπώς δεν υπάρχει καμία κωλοτούμπα. Εμείς από την πρώτη στιγμή κάνουμε μία λογική πολιτική και ταυτόχρονα προωθούμε την πράσινη μετάβαση και λέμε στην Ευρώπη που πρέπει να γίνεται πιο αποτελεσματικά, χωρίς ιδεοληψίες από αυτές που υπάρχουν στα κόμματα, τα σοσιαλδημοκρατικά και τα πράσινα. Δεν κάνουμε λοιπόν, πίσω στην πράσινη μετάβαση αλλά συνεχίζουμε σε αυτή (…)».

«Δεν μπορεί να έχουμε εκατό διαφορετικούς στόχους για να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση, όταν ένας είναι ο στόχος που έχει σημασία, που είναι το CO2. Διότι, οι άλλοι επιμέρους στόχοι μας προκαλούν πολύ μεγαλύτερο κόστος και στο τέλος υπονομεύουν την ίδια την πράσινη μετάβαση. Οι ιδεοληψίες που προήλθαν από συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις είναι αυτές που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την ευρωπαϊκή οικονομία και τους υποστηρικτές, όπως εμείς της πράσινης μετάβασης. Διότι, όταν σου λέει να πληρώσεις πολύ παραπάνω από ότι χρειάζεται, αυτό έχει κόστος. Ιδίως όταν ταυτόχρονα έχει έρθει η κλιματική κρίση και είναι απολύτως καταστροφική και σου προσθέτει πρόσθετα κόστη. Διότι, η κλιματική κρίση προσθέτει στους Ντάνιελ, Βαλένθια, Λος Άντζελες, που είναι τεραστίου ύψους, βάρους οικονομικού για τις οικονομίες. Και αυτά θα πολλαπλασιαστούν. Διότι, ασχέτως με το τι ψηφίζει η μία ή άλλη χώρα, μία πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και αδιαφορεί για το τι ψηφίζουν οι άνθρωποι. Η φύση έτσι δουλεύει (…). Η κλιματική κρίση είναι πρόβλημα της ανθρωπότητας και όχι του πλανήτη».

Για το θέμα της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού: Η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει από μόνη της τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Σε ερώτηση για το παραπάνω θέμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε χαρακτηριστικά το εξής «Η Ευρώπη μόνη της δεν μπορεί να πετύχει την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου για να σταματήσει την κλιματική κρίση. Ούτε καν η Αμερική μόνη της μπορεί, ούτε η Αμερική και η Ευρώπη μαζί. Απαιτείται μία πλανητική προσπάθεια. Κάθε τόσο αυτή η πλανητική προσπάθεια σημειώνει οπισθοχώρηση. Όποτε οπισθοχωρούμε διότι, έχει ξανασυμβεί αυτό, αυτό δεν ενδιαφέρει τη φυσική πραγματικότητα. Δηλαδή, η φυσική πραγματικότητα συνεχίζεται. Περάσαμε πέρυσι τους 1,5 βαθμούς που ήταν ο αρχικός στόχος. Θα έχουμε κλιματική κρίση για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια. Αυτή θα γίνεται διαρκώς και χειρότερη (…). Θα έρχεται πολύ πιο βίαια και συντριπτικά μέχρις ότου πειστούν και οι τελευταίοι που δεν έχουν πεισθεί, διότι θα τους θα συμβαίνουν πράγματα συνεχώς σε όλο τον πλανήτη. Το τι θα κάνει η ανθρωπότητα και πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό, θα το δείξει η ιστορία των επόμενων ετών και δεκαετιών (…)».


Για τη μείωση τιμών των τιμολογίων: Σε αυτή τη φάση μιλάμε για συγκράτηση – Από την άνοιξη η μείωση – Από 1η Φλεβάρη σε ισχύ το διζωνικό τιμολόγιο

«Το διζωνικό τιμολόγιοθα ξεκινήσει από 1η Φεβρουαρίου. Τα τιμολόγια πιέζονται από τις υψηλές τιμές. Στην Ευρώπη κάνουμε μεγάλες εξαγωγές αυτή τη στιγμή. Τώρα που μιλάμε εξάγουμε περίπου 1,5 γιγαβάτ. Συνεπώς, υπάρχει μία δυνατότητα στους παρόχους να είναι συγκρατημένοι στις τιμές διότι υπάρχουν αυτές οι εξαγωγές και εμείς κάνουμε τις παρεμβάσεις τις οποίες πρέπει και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε». Όσο για το αν θα δούμε κάποια πτώση είπε «Πτώση/Μείωση θα δούμε από την ώρα που θα μπει η άνοιξη και θα αποκλιμακωθούν οι ευρωπαϊκές τιμές, διότι αυτή τη στιγμή αυτό που μας τραβάει προς τα πάνω είναι οι ευρωπαϊκές τιμές. Αλλά για την ώρα έχουμε αυτοσυγκράτηση και παρέμβαση κυβερνητική έτσι ώστε να κρατιόμαστε στο επίπεδο το οποίο ήμασταν από την αρχή του ‘24. Αυτή είναι η πολιτική μας. Το διζωνικό λοιπόν, θα εφαρμοστεί, όπως είπα από την 1η Φλεβάρη, αυτομάτως για αυτούς που έχουν το νυκτερινό και δεν έχουν κάποιους παλιούς μετρητές. Υπάρχει καμιά εκατοστή χιλιάδες που θα πάρουν ενημέρωση από το ΔΕΔΔΗΕ ότι ο μετρητής τους δεν τους επιτρέπει να πάνε σε διζωνικό και θα μείνουν στο παλιό νυχτερινό», κατέληξε στο τέλος, ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *