ΗΠΑ: 22 Πολιτείες στρέφονται κατά του Τραμπ με αγωγή ακύρωσης της εντολής για την ιθαγένεια γεννημένων σε αμερικανικό έδαφος

Γενικοί εισαγγελείς από 22 πολιτείες κατέθεσαν την Τρίτη αγωγή για να εμποδίσουν την κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αφαιρεί το δικαίωμα της απόδοσης ιθαγένειας σε ανθρώπους που έχουν γεννηθεί εντός των αμερικανικών συνόρων.


Το εκτελεστικό διάταγμα περίπου 700 λέξεων του Τραμπ, που εκδόθηκε αργά τη Δευτέρα την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του, κάνει πράξη μια υπόσχεση που είχε δώσει κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας. Αλλά το αν θα τα καταφέρει δεν είναι καθόλου βέβαιο σε μια παρατεταμένη νομική μάχη για τις μεταναστευτικές πολιτικές του προέδρου.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραπέμψει τις πολιτείες στα δικαστήρια και χαρακτήρισε τις αγωγές «τίποτα περισσότερο από μια επέκταση της αντίστασης της αριστεράς». «Οι ριζοσπάστες αριστεροί μπορούν να επιλέξουν είτε να κολυμπήσουν ενάντια στην παλίρροια και να απορρίψουν τη συντριπτική βούληση του λαού είτε να ενωθούν και να συνεργαστούν με τον Πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο Χάρισον Φιλντς, αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου.

Το αμφιλεγόμενο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ σχετικά με την εκ γενετής ιθαγένεια θα αντιμετωπίσει την πρώτη του νομική δοκιμασία σε δικαστήριο του Σιάτλ την Πέμπτη το πρωί. Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τζον Κούχενουρ όρισε μια ακρόαση στις 10 το πρωί της Πέμπτης για να εξετάσει το αίτημα τεσσάρων πολιτειών να εκδοθεί προσωρινή περιοριστική εντολή κατά του εκτελεστικού διατάγματος του Τραμπ.

Νωρίτερα την Τρίτη, οι γενικοί εισαγγελείς της Αριζόνα, του Όρεγκον, της Ουάσινγκτον και του Ιλινόις μήνυσαν τον Τραμπ για το διάταγμα, το οποίο, όπως είπαν, θα στερήσει το δικαίωμα ψήφου σε περισσότερα από 150.000 νεογέννητα παιδιά κάθε χρόνο. Περιέγραψαν το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ ως το σύγχρονο ισοδύναμο της διαβόητης απόφασης Dred Scott του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η 14η τροπολογία απέρριψε το Dred Scott, καθιερώνοντας αυτό που οι ενάγοντες αποκάλεσαν «σαφή και σχεδόν καθολικό κανόνα», τον οποίο ο Τραμπ επιδιώκει τώρα να παραβιάσει.


Οι αγωγές στοχεύουν σε ένα κεντρικό κομμάτι της σαρωτικής καταστολής της μετανάστευσης του Τραμπ. Εάν επιτραπεί να ισχύσει, το διάταγμα του Τραμπ θα αρνηθεί για πρώτη φορά σε περισσότερα από 150.000 παιδιά που γεννιούνται ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες το δικαίωμα στην ιθαγένεια, δήλωσε το γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως της Μασαχουσέτης Αντρέα Τζόι Κάμπελ. «Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει την εξουσία να αφαιρεί συνταγματικά δικαιώματα», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Η απώλεια της ιθαγένειας θα εμπόδιζε τα άτομα αυτά να έχουν πρόσβαση σε ομοσπονδιακά προγράμματα, όπως η ασφάλιση υγείας Medicaid, και, όταν μεγαλώσουν, να εργάζονται νόμιμα ή να ψηφίζουν, λένε οι πολιτείες. «Η σημερινή άμεση μήνυση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Τραμπ ότι θα υπερασπιστούμε τους κατοίκους μας και τα βασικά συνταγματικά τους δικαιώματα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας του Νιου Τζέρσεϊ Μάθιου Πλάτκιν.

«Η μεγάλη υπόσχεση του έθνους μας είναι ότι κάθε άνθρωπος που γεννιέται εδώ είναι πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, ικανός να επιτύχει το αμερικανικό όνειρο», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς. «Αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκ γενετής ιθαγένεια, που έχει τις ρίζες του στην 14η τροπολογία και γεννήθηκε από τις στάχτες της δουλείας, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δέσμευσης του έθνους μας για δικαιοσύνη».

Tι λέει το διάταγμα Τραμπ

Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ αμφισβητεί εάν η 14η τροποποίηση επεκτείνει αυτόματα την υπηκοότητα σε οποιονδήποτε γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η 14η Τροποποίηση γεννήθηκε από τον Εμφύλιο Πόλεμο και επικυρώθηκε το 1868. Λέει: «Όλα τα άτομα που γεννήθηκαν ή πολιτογραφήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπόκεινται στη δικαιοδοσία τους, είναι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του κράτους στο οποίο κατοικούν».

Η εντολή Τραμπ αποκλείει τα ακόλουθα άτομα από την αυτόματη υπηκοότητα: άτομα των οποίων οι μητέρες δεν ήταν νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και των οποίων οι πατέρες δεν ήταν πολίτες των ΗΠΑ ή νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι· άτομα των οποίων οι μητέρες ήταν νόμιμα στη χώρα, αλλά προσωρινά, και των οποίων οι πατέρες δεν ήταν πολίτες ή νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι.

Η διάταξη απαγορεύει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αναγνωρίζουν την ιθαγένεια των ατόμων αυτών των κατηγοριών.
Αυτό τίθεται σε ισχύ 30 ημέρες από την Τρίτη, δηλαδή έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Ποια η ιστορία του προβλήματος

Η 14η Τροποποίηση δεν εγγυόταν πάντα την ιθαγένεια των γεννητικών δικαιωμάτων σε όλους τους ανθρώπους που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο δεν εξουσιοδότησε την υπηκοότητα για όλους τους ιθαγενείς Αμερικανούς που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1924, για παράδειγμα.

Το 1898, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε μια σημαντική υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Wong Kim Ark, γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο από Κινέζους μετανάστες, ήταν πολίτης των ΗΠΑ επειδή γεννήθηκε στη χώρα. Μετά από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε την επιστροφή του με την αιτιολογία ότι δεν ήταν πολίτης βάσει του κινεζικού νόμου αποκλεισμού.

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρικτές των περιορισμών στη μετανάστευση υποστήριξαν ότι, ενώ η υπόθεση ισχύει σαφώς για παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς που είναι και οι δύο νόμιμοι μετανάστες, είναι λιγότερο σαφές εάν ισχύει για παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς χωρίς νομικό καθεστώς.

Η αντίδραση στην εντολή Τραμπ

Δεκαοκτώ πολιτείες, συν η περιφέρεια της Κολούμπια και το Σαν Φρανσίσκο κατέθεσαν αγωγές στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για να εμποδίσουν την εντολή του Τραμπ. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Νιου Τζέρσεϊ, Ματ Πλάτκιν, Δημοκρατικός, δήλωσε την Τρίτη ότι οι πρόεδροι μπορεί να έχουν ευρεία εξουσία, αλλά δεν είναι βασιλιάδες. «Ο πρόεδρος δεν μπορεί, με το πάτημα ενός στυλό, να εκμηδενίσει την 14η τροπολογία, τελεία», είπε.

Ο γενικός εισαγγελέας του Κονέκτικατ Ουίλιαμ Τονγκ, πολιτογραφημένος πολίτης των ΗΠΑ και ο πρώτος εκλεγμένος Κινεζοαμερικανός γενικός εισαγγελέας της χώρας, είπε ότι η δίκη για αυτόν έχει μια προσωπική πλευρά. «Η 14η τροπολογία λέει τι σημαίνει και σημαίνει αυτό που λέει – αν έχεις γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος, είσαι Αμερικανός. Σημείο. Τελεία», είπε. «Δεν υπάρχει νόμιμη νομική συζήτηση για αυτό. Αλλά το γεγονός ότι ο Τραμπ κάνει πολύ λάθος δεν θα τον εμποδίσει να προκαλέσει σοβαρή ζημιά αυτή τη στιγμή σε αμερικανικές οικογένειες σαν τη δική μου», σχολίασε ο εισαγγελέας.

Λίγο αφότου ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα, οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών προσέφυγαν επίσης στο δικαστήριο για να το σταματήσουν. Τα παραρτήματα της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών του Νιού Χάμσαϊρ, του Μέιν και της Μασαχουσέτης, μαζί με άλλους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των μεταναστών, υπέβαλαν μήνυση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Νιου Χάμσαϊρ.

Η καταγγελία ζητά από το δικαστήριο να κρίνει ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική. Αυτό αναδεικνύει την περίπτωση μιας γυναίκας που χαρακτηρίζεται ως «Κάρμεν», η οποία είναι έγκυος αλλά όχι πολίτης. Η αγωγή αναφέρει ότι ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερα από 15 χρόνια και έχει εκκρεμή αίτηση για βίζα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη κατάσταση. Δεν έχει άλλο καθεστώς μετανάστη, ούτε και ο πατέρας του παιδιού που περιμένει δεν έχει καθεστώς μετανάστη. «Η στέρηση από τα παιδιά του «ανεκτίμητου θησαυρού» της ιθαγένειας είναι σοβαρός τραυματισμός», αναφέρεται στην καταγγελία. «Τους αρνούνται την πλήρη ένταξη στην αμερικανική κοινωνία την οποία δικαιούνται», αναφέρει το έγγραφο.

Εκτός από το Νιου Τζέρσεϊ και τις δύο πόλεις, οι Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Χαβάη, Μέιν, Μέριλαντ, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και Ουισκόνσιν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία να σταματήσει η παραγγελία. Η Αριζόνα, το Ιλινόις, το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον υπέβαλαν χωριστή αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, αμφισβητώντας επίσης την εντολή του Τραμπ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *