Πακέτο οκτώ σημείων υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία, Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «υπέβαλα ένα πακέτο προτάσεων με οκτώ σημεία, οκτώ χαρακτηριστικά, που αφορούν οδοφράγματα και άλλες ιδέες που συζήτησα και με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και ήταν θετικός ο ΓΓ”.
Όπως είπε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι δεν ήταν σε θέση σήμερα να πάρει αποφάσεις. “Ήμουν έτοιμος, αν υπήρχε θετική ανταπόκριση, να προχωρούσαμε σε δημοσιοποίηση και των οκτώ σημείων του πακέτου”, ανέφερε.
Όπως διευκρίνισε, τα οκτώ σημεία που πρότεινε σχετίζονται μεταξύ τους, “δεν υπάρχει επιλογή διαλέγω ένα από τα οκτώ και προχωρούμε”, σημείωσε.
Όπως είπε ακόμη, ο κ. Τατάρ ζήτησε χρόνο, καθώς δεν ήταν σε θέση σήμερα να λάβει αποφάσεις και να δημοσιοποιηθούν. Γι’ αυτό, σημείωσε, οι δύο ηγέτες “θα βρεθούμε ξανά όποτε είναι έτοιμος ο κ. Τατάρ”.
Ερωτηθείς αν τα οκτώ σημεία αφορούν οδοφράγματα που θα ανοίξουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναφέρθηκα σε οδοφράγματα αλλά και άλλες ιδέες, τις οποίες συζητήσαμε και στη Νέα Υόρκη, με δική μου πρωτοβουλία, όταν ήταν το δείπνο, ιδέες στις οποίες ο ΓΓ τοποθετήθηκε θετικά, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κ. Τατάρ».
Διευκρίνισε ότι πέρα από το ζήτημα των οδοφραγμάτων, τα σημεία που πρότεινε περιλαμβάνουν μια Συμβουλευτική Επιτροπή από την Κοινωνία των Πολιτών που αφορά το Κυπριακό, καθώς και μια Επιτροπή Αλήθειας, και Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία, σημειώνοντας ότι από πλευράς του κ. Τατάρ “δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση”.
Όπως σημείωσε, μετά τη σημερινή συνάντηση, οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τη συζήτηση και “μόλις είναι έτοιμος (ο κ. Τατάρ), είμαι έτοιμος να συναντηθούμε”.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι θετικός στο θέμα που αφορά στα Λύμπια και στην Αθηένου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε “όχι, δεν ήταν θετικός στο θέμα της Αθηένου. Αν ήταν θετικός στο θέμα της Αθηένου θα μπορούσε να υπάρξουν και ανακοινώσεις”.
Πρόσθεσε πως “ο κ. Τατάρ, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του, υπέβαλε κάποιες ιδέες στις οποίες αμέσως τοποθετήθηκα. Για το ένα (οδόφραγμα στην Αθηένου) ότι, ναι, είμαστε έτοιμοι, για το άλλο (οδόφραγμα στα Λύμπια)– ο τρόπος που το παρουσίασε, ότι είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα” και ήταν για να μεταφερθεί η συζήτηση από το οδόφραγμα της Αθηένου, είπε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
“Εμείς υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των κατοίκων της Αθηένου, του Πύργου Τηλλυρίας και των γύρω περιοχών, προτάσεις που ενδιαφέρουν και τους Τουρκοκύπριους, προτάσεις για τις οποίες υπήρξε συμφωνία και στο παρελθόν αλλά όταν ήρθε η ώρα της υλοποίησης είδαμε οπισθοχώρηση από τουρκικής πλευράς, περισσότερες ιδέες που συζητήσαμε με τον ΓΓ, και ο ΓΓ ήταν θετικός, οκτώ στο σύνολό τους, ένα πακέτο το οποίο φυσικά δεν ήταν για να επιλέγονται μόνο κάποιες από αυτές, αλλά προϋποθέτει να είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Η απάντηση ήταν συγκεκριμένη, ότι δεν ήταν σε θέση σήμερα να αποφασίσει και να κάνουμε ανακοινώσεις και είπα όποτε είστε έτοιμος είμαι εδώ για να συναντηθούμε και πάλι”, σημείωσε.
Ερωτηθείς αν η νέα συνάντηση τους θα γίνει κατά την παρουσία της Αναπληρώτριας ΓΓ των ΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Κύπρο, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι “εξαρτάται αποκλειστικά από το πότε θα είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά. Επαναλαμβάνω, είναι προτάσεις συγκεκριμένες, δικές μας, τις οποίες επεξεργαστήκαμε και πολύ συγκεκριμένα ανέφερα στη συζήτηση. Αν υπήρχε θετική ανταπόκριση σήμερα θα μπορούσε να δημοσιοποιηθούν”, σημείωσε.
Σε ερώτηση αν πέραν των γνωστών σημείων διέλευσης που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά περιλαμβάνονται εισηγήσεις και για άλλα οδοφράγματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “όχι, τα συγκεκριμένα υπάρχουν όπως τα έχετε αναφέρει. Υπάρχουν κάποια άλλα οδοφράγματα που είχαν αναφερθεί από τουρκικής πλευράς για να δημιουργηθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων”.
Επανέλαβε ότι χωρίς να μπορεί να υπάρξει τοποθέτηση για τα συγκεκριμένα, δεν μπορούσε ο κ. Τατάρ να απαντήσει και ζήτησε χρόνο να τα μελετήσει.
Ερωτηθείς αν αυτό το πακέτο είναι «ή όλα ή τίποτα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένα πακέτο που, ναι, έχει αυτή τη διάσταση».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η επόμενη συνάντηση θα γίνει αν υπάρχει απάντηση, είτε θετική είτε αρνητική. Αλλά για να προχωρήσουν τα ΗΕ να καλέσουν νέα συνάντηση -εμείς είμαστε έτοιμοι και αύριο, ακόμη και σήμερα- αν υπήρχε δυνατότητα απόφασης και εκείνη τη στιγμή, θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί».
Πρόσθεσε ότι «και αρνητική να είναι η απάντηση, θεωρώ ότι θα γίνει συνάντηση για να μεταφέρει τις απαντήσεις (ο κ. Τατάρ) σε αυτό το πακέτο με τα οκτώ σημεία που εισηγηθήκαμε συγκεκριμένα».
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τα οκτώ σημεία που υποβλήθηκαν περιλαμβάνουν τα οδοφράγματα Πυροΐου-Αθηένου, της Μίας Μηλιάς, των Κοκκίνων και ένα πέρασμα από τη Λουρουτζίνα. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόταση για Τεχνική Επιτροπή Νεολαίας, πρόταση για Επιτροπή Αλήθειας, Συμβουλευτική Επιτροπή για το Κυπριακό από την Κοινωνία των Πολιτών και υλοποίηση της συναντίληψης για την Πύλα.
Από αυτά, τα σημεία τα οποία έπρεπε να πάνε ως “πακέτο” αφορούν κυρίως το ζήτημα των οδοφραγμάτων, ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος, σημειώνοντας πως αν ο κ. Τατάρ εμφανιζόταν θετικός σε κάποιο από τα άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την πρόταση για Τεχνική Επιτροπή Νεολαίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμφωνούσε.