Άκης Σκέρτσος: Η επιλογή στο πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, την πολιτική μετριοπάθεια και τον πολιτικό πολιτισμό

Με βασικό θέμα, την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος ανέπτυξε την κυβερνητική επιχειρηματολογία σε αυτό αλλά και άλλα θέματα της επικαιρότητας, σε συνέντευξή του στο «Σκάι».


«Κάθε επιλογή πρέπει να κρίνεται το δεδομένο χρόνο», ήταν η εισαγωγική παρατήρησή του και «η επιλογή που έγινε από τον πρωθυπουργό στο πρόσωπο του απερχόμενου προέδρου της Βουλής κυρίου Τασούλα έχει στοιχεία που εγγυώνται την πολιτική σταθερότητα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, την πολιτική μετριοπάθεια και τον πολιτικό πολιτισμό. Δεν θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο να σπαράσσεται. Θέλουμε πολιτικές προσωπικότητες που να εκφέρουν ένα πολιτισμένο και ενοποιητικό πολιτικό λόγο. Ο κ. Τασούλας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, το έχει αποδείξει στην πολιτική διαδρομή του. Το έχει αποδείξει ως πρόεδρος της Βουλής, όπου έχει λάβει μια διευρυμένη υποστήριξη, από 249 ως 280 ψήφους».

Συγχρόνως, ο Κ. Τασούλας «έχει αποδείξει στην πράξη και κάτι ακόμη: ένα από τα βασικά στοιχεία καλής λειτουργίας του πολιτεύματος είναι η καλύτερη νομοθέτηση. Επί των ημερών του κυρίου Τασούλα ως προέδρου της Βουλής η νομοθέτηση στη χώρα μας, που υποφέρει διαχρονικά από την πολυνομία και την κακονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά -κι αυτό δεν έγινε τυχαία, έγινε λόγω συγκεκριμένων επιλογών. Έχουν μειωθεί οι εκπρόθεσμες τροπολογίες, έχουν εξαλειφθεί ουσιαστικά. Στο παρελθόν ήταν μια διαρκής εστία προβλημάτων ο τρόπος με τον οποίο νομοθετεί η ελληνική Βουλή. Έχουν αυξηθεί οι χρόνοι και η παραγωγικότητα των Επιτροπών στη Βουλή, όλα αυτά οδηγούν σε ένα καλύτερο νομοθετικό έργο».

Ενώ σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Ο πρωθυπουργός έχει εντολή από το λαό να φέρει ανάπτυξη στη χώρα -έχει πετύχει υψηλότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη σε πάρα πολύ ταραγμένους καιρούς. Έχει υποχρέωση να εγγυάται την ασφάλεια της χώρας στα σύνορα αλλά και στις πόλεις, στην περιφέρεια – το έχει κάνει – και βελτιώνεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Ακόμη: ο πρωθυπουργός «έχει υποχρέωση να εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Δεν υπάρχουν κυβερνήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία. Υπάρχουν τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον διεθνώς και έχουμε μια Ελλάδα, η οποία, ενώ την προηγούμενη δεκαετία ήταν το μαύρο πρόβατο όλου του κόσμου λόγω της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής κρίσης και ύφεσης, τα τελευταία χρόνια με τη μονοκομματική κυβέρνηση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να κατακτήσει την πολιτική σταθερότητα. Κάθε πολιτική και χρονική συγκυρία έχει τις απαιτήσεις της, το 2020 ήταν μια άλλη εποχή με κάποιες ανάγκες, το 2025 είναι μια άλλη εποχή με άλλες ανάγκες». Συμπερασματικά, «ο πρωθυπουργός κοιτάζει μόνο μπροστά, ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Ο στόχος του είναι να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα», ήταν το μήνυμα του ‘Α. Σκέρτσου.


Όμως, συνέχισε, «είδαμε προσπάθειες εργαλειοποίησης του θεσμού με στόχο την πολιτική εκτροπή και αποσταθεροποίηση -κι αυτό έγινε κι από τα αριστερά και από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας». Βλέποντας δε, την άνοδο της ακροδεξιάς διεθνώς, «χρειαζόμαστε αναχώματα -κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από προσωπικότητες με τα χαρακτηριστικά του κυρίου Τασούλα».

Εξ άλλου, «γνωρίζοντας τον άνθρωπο και έχοντας συνεργασθεί με τον κύριο Τασούλα, είναι μια προσωπικότητα που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα των πολιτών, την ενότητα της χώρας για να έχουμε μια Προεδρία της Δημοκρατίας που θα λειτουργεί σταθεροποιητικά».

Επίσης, ο κ. Τασούλας «έχει τα εχέγγυα να πάρει περισσότερες ψήφους πέραν της ΝΔ». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, σημείωσε πως «εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που παλαιότερα καλόβλεπε και αποδεχόταν ψήφους της Χρυσής Αυγής, εμείς είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι ψήφοι της ακροδεξιάς. Χρειάζονται αναχώματα στην ‘Ακρα Δεξιά με επιλογές μετριοπάθειας, πολιτικού πολιτισμού, σοβαρότητας και υπευθυνότητας».

Παραλλήλως, ο Α. Σκέρτσος έκανε εκτενή αναφορά στη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Η θητεία της κυρίας Σακελλαροπούλου αποτελεί και θα αποτελέσει μια ιστορική τομή στο θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Κάθε εποχή έχει τα ζητούμενά της. Το 2020 ο πρωθυπουργός αποφάσισε να στείλει πολύ ισχυρό μήνυμα για την ισότητα, τα δικαιώματα, τη δυνατότητα αλλά και το δικαίωμα που έχει κάθε γυναίκα σε αυτή τη χώρα να μπορεί να ονειρευθεί αλλά και να πετύχει την υψηλότερη θέση στο πολιτειακό μας σύστημα».

Εν τέλει, «αυτός ο συμβολισμός επετεύχθη στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου, η οποία επιτέλεσε τα καθήκοντά της με άψογο τρόπο. Είναι μια Πρόεδρος που έφερε ένα νέο ύφος και υπόδειγμα στην άσκηση των καθηκόντων της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πήρε μια απόσταση από το φωνακλάδικο πατριωτισμό, τον πατριωτισμό των εμπόρων της πατρίδας», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Σε αυτό το πεδίο έχουν πολύ κοινά χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας και η κυρία Σακελλαροπούλου. Ήταν (σ.σ. η νυν Πρόεδρος) στην πρώτη γραμμή στην ακριτική Ελλάδα, την θυμάμαι να φωτογραφίζεται στο φράκτη στον Έβρο, την θυμάμαι να υψώνει το ανάστημά της σε ασχημονούντες, σε ΜΚΟ, προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα να ανοίγει την αγκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ήταν μια επιλογή που υπηρέτησε την ισότητα τα δικαιώματα, μια ανοικτή και συμπεριληπτική Ελλάδα».

Ενώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι «ο Πρόεδρος εντός του πολιτεύματος που έχουμε και που είναι η προεδρευόμενη δημοκρατία, δεν μπορεί να αποτελεί έναν πόλο εξουσίας, να επηρεάζει ή να παρεμβαίνει στην άσκηση των καθηκόντων της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Αντιθέτως πρέπει να απεμπλέξουμε περαιτέρω την Προεδρία της Δημοκρατίας από τις παρεμβολές που μπορεί να ασκούνται αμέσως ή εμμέσως στη σταθερότητα του εκλογικού κύκλου. Αυτό έγινε ήδη με την αναθεώρηση του 2019. Αυτό που είδαμε το 2015 να ανακόπτεται βίαια η ζωή μιας κυβέρνησης και την τεράστια περιπέτεια του 2015, αυτό δεν ξανασυνέβη χάρη στην αναθεώρηση του 2019. Θα θωρακισθεί περαιτέρω, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μετατρέποντας τη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε 6ετή μίας φοράς».

Με αφορμή κριτική που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «είμαστε μια κυβέρνηση με ανοικτά αυτιά, ακούμε κάθε κριτική δεν θεωρούμε ότι τα κάνουμε όλα σωστά», εξ άλλου «πιστεύουμε σε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση». Διαπίστωσε, από την άλλη «σοβαρές εσωτερικές αντιφάσεις» στην αξιωματική αντιπολίτευση.

‘Αλλωστε, συμπλήρωσε, «αν υπήρχαν προϋποθέσεις κοινού μετώπου, θα κατέβαζαν κοινό υποψήφιο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Αντιθέτως βλέπουμε μια πανσπερμία υποψηφίων».

Εν προκειμένω υπογράμμισε τη «σοβαρή αντίφαση», όπως είπε, «ο κ. Ανδρουλάκης να προτείνει το σεβαστό κατά τα άλλα, κύριο Γιαννίτση, ταυτόχρονα να λέει ότι θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Βαρουφάκη κλπ. Τα κόμματα αυτά στηρίζουν τον κύριο Γιαννίτση; Ας τον ψηφίσουν. Δεν βλέπω καμία συνοχή στα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα -κι αυτό δείχνει τη δυσκολία που υπάρχει, να βρεθούν συναινέσεις. Το μόνο που θέλουν είναι να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα», υποστήριξε.

Ταυτοχρόνως, «οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι εκτός Κοινοτικού πλαισίου στις περισσότερες περιπτώσεις, και στις τράπεζες πρότεινε ανεδαφικά πράγματα. Υπάρχει μια λεοντή υπευθυνότητας και από πίσω θέσεις που μας βγάζουν εκτός σκληρού πυρήνα της Ευρώπης».

Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση στέκεται κοντά στους αγρότες και το απέδειξε στις περσινές κινητοποιήσεις, οπότε ικανοποίησε δυο βασικά αιτήματα: το φθηνό αγροτικό πετρέλαιο και μια σταθερή χαμηλή τιμή στο αγροτικό ρεύμα».

Και, για τη γενική οικονομική πολιτική, επεσήμανε τις αυξήσεις σε συντάξεις μισθούς, ειδικά επιδόματα γιατρών, ενστόλων κ.α -«όλα αυτά έρχονται από το πλεόνασμα ανάπτυξης», παρατήρησε και κατέληξε με το συμπέρασμα ότι «η πολιτική σταθερότητα εγγυάται την οικονομική ανάπτυξη και τη δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων».

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *