«Οι γιατροί, ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας, είναι περίπου 10% περισσότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews.
«Για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), προχωρήσαμε ήδη σε δεκαοκτώ προσλήψεις γιατρών. Οι προκηρύξεις του Ιανουαρίου σημείωσαν υψηλή συμμετοχή, με περίπου είκοσι υποψηφίους ανά θέση, αριθμός που θυμίζει τις εποχές όπου το ΕΣΥ ήταν ελκυστικό. Οι διορισμοί αυτών των γιατρών θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για γιατρούς της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ)», πρόσθεσε.
Σχετικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, ο υφυπουργός ανέφερε: «Προχωράμε με στοχευμένες ενισχύσεις. Έχουμε προσλάβει 220 νοσηλεύτριες, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό που θα υποστηρίξει τα ΤΕΠ».
Περιορισμός του χρόνου αναμονής στα επείγοντα περιστατικά
Για το θέμα της αναμονής στα επείγοντα περιστατικά, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή χρόνο αναμονής, καθώς τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα μετά την εφαρμογή του ψηφιακού συστήματος τον Φεβρουάριο. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι τα επείγοντα περιστατικά που απειλούν ζωές δεν περιμένουν. Η αναμονή αφορά κυρίως περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και εκτός νοσοκομείου».
Επίσης, τόνισε: «Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο επτά αξόνων για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των εφημεριών. Οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν από την 1η Νοεμβρίου έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο, με καλύτερη κατανομή περιστατικών στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός έχει 20% λιγότερους ασθενείς στις βάρδιες».
Επιπλέον, ο υφυπουργός επεσήμανε όσον αφορά τις κτιριακές ανακαινίσεις «Θα έχουμε καινούργια τμήματα επειγόντων περιστατικών, ανακαινισμένα σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής αυτό θα πάρει 12 με 18 μήνες από σήμερα. Είναι κάτι το οποίο δυσκολεύει και το εγχείρημα αυτή τη στιγμή, γιατί έχουμε συνεργεία, έχουμε μετακινηθεί από τον φυσικό χώρο, κτιριακό των επειγόντων και είμαστε σε χώρους βοηθητικούς για να γίνονται τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό θα προσφέρει μια συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών».
Με «βραχιολάκια» στα επείγοντα
Ο υφυπουργός εξήγησε τη λειτουργία του νέου συστήματος ιχνηλάτησης: «Το σύστημα αυτό θα καταγράφει την πορεία του ασθενούς από την άφιξή του στα επείγοντα έως την ολοκλήρωση της εξέτασης. Μέσω της διαλογής, θα καθορίζεται η προτεραιότητα, ενώ κάθε κίνηση του ασθενούς θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας».
Συμβολή των Κέντρων Υγείας στις εφημερίες
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τα Κέντρα Υγείας θα ενισχύσουν τη λειτουργία των εφημεριών: «Τα Κέντρα Υγείας που εφημερεύουν θα αναλάβουν την αντιμετώπιση ελαφρών περιστατικών, όπως λοιμώξεις και βήχας, προσφέροντας ταχύτερη εξυπηρέτηση στους ασθενείς και αποσυμφορώντας τα νοσοκομεία».
Βήματα για επαρκή στελέχωση στα περιφερειακά νοσοκομεία
Για τα νοσοκομεία της περιφέρειας, ο υφυπουργός τόνισε: «Η χώρα μας διαθέτει περισσότερα νοσοκομεία λόγω της γεωγραφίας της. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη στελέχωση, με τις ακριτικές περιοχές και τα νησιά να έχουν ενισχυθεί. Από τις 300 θέσεις που προκηρύχθηκαν πρόσφατα, τα δύο τρίτα έχουν ήδη καλυφθεί».