Ψηφιακή επανάσταση! Σε νέα εποχή το βιβλιάριο Υγείας παιδιού – Δημιουργείται μητρώο Εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Το Βιβλιάριο Υγείας των παιδιών, το μητρώο εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή περνούν στην ψηφιακή εποχή ώστε να διευκολύνεται ο πολίτης ως προς τη σχέση του με το δημόσιο, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, σε σημαντικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας.


«Οι τρεις Υπηρεσίες που παρουσιάσαμε σήμερα -το Μητρώο Εμβολιασμών, το Δελτίο Υγείας Μαθητή και το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας των Παιδιών- ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι κάνουμε πράξη τη μετάβαση από υπηρεσίες οι οποίες διευκολύνουν τον πολίτη ως προς τη σχέση του με το δημόσιο, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, σε σημαντικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Και νομίζω ότι για όποιο γονιό έχει πάντα το μεγάλο άγχος “τι θα γίνει αν χάσει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού του”, η απάντηση πια είναι ότι όλη αυτή η πληροφορία θα υπάρχει ψηφιακά. Και βέβαια, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανταπόκριση των γιατρών, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν όλη την πληροφορία μέσα στο σύστημα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ειδικά για τα εμβόλια, νομίζω ότι όλη η εμπειρία του εμβολιασμού μάς δείχνει πια ότι αυτά τα κεντρικά συστήματα διαχείρισης της πληροφορίας είναι εξαιρετικά σημαντικά και για να μπορούμε να παρακολουθούμε την ίδια την πορεία των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ένα περιθωριακό αλλά τοξικό κίνημα αντιεμβολιαστών. Οπότε νομίζω ότι αυτές οι υπηρεσίες θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες, οι γονείς θα τις αγκαλιάσουν και είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην όλη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «νομίζω θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, για να χαράσσουμε πολιτικές Δημόσιας Υγείας, να μπορεί αυτή η πληροφορία να είναι απολύτως προσβάσιμη και με πλήρη σεβασμό, προφανώς, στα προσωπικά δεδομένα. Αλλά να είναι τα στοιχεία προσβάσιμα στο Υπουργείο Υγείας για να μπορούμε να χαράσσουμε Δημόσια Πολιτική».

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαδικασία εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. «Υπάρχει ένα εμβόλιο το οποίο με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να παρακολουθούμε την πορεία του κι αυτό είναι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπου αντιλαμβάνομαι ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλά. Και νομίζω ότι αυτό σε ένα βαθμό οφείλεται και στην έλλειψη ενημέρωσης των γονιών αλλά και των εφήβων, γιατί βρίσκονται εξάλλου και τα παιδιά σε μία ηλικία όπου αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτού του εμβολίου. Εκεί πιστεύω ότι θα χρειαστούμε μία ξεχωριστή καμπάνια. Αλλά φαντάζομαι ότι και μέσα από αυτή τη βάση δεδομένων θα μπορούμε να έχουμε πολύ πιο ακριβή στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Η σχετική ΚΥΑ για τις τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν σήμερα έχει υπογραφεί ήδη από τους συναρμόδιους υπουργούς ενώ οι γιατροί θα μπορούν από αύριο να ξεκινήσουν την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των παιδιών στο ψηφιακό βιβλιάριό τους. Η διαδικασία της καταχώρησης στοιχείων εμβολιασμού θα είναι πλέον αποκλειστικά ψηφιακή ενώ οι γονείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet μετά τις 10 Μαΐου.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *