Ο Υπουργός Επικρατείας, κύριος Μαυρουδής Βορίδης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκλήρωσε με την ομιλία του τις εργασίες του digital economy forum 2024: Navigating the digital future, το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στο Athenaeum InterContinental Athens Hotel.
Ο Υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε την ομιλία του εξαίροντας τα μέλη του ΣΕΠΕ για το έργο τους τα τελευταία χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που συνέβη την τελευταία πενταετία σε ψηφιακό επίπεδο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα και δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς τη δική σας συνεισφορά. Η χώρα μας είναι μία από τις επτά χώρες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει για να προωθήσει την την τεχνητή νοημοσύνη -κι αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του κλάδου και των εταιρειών του».
Τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή ταλέντων για την τεχνητή νοημοσύνη πανευρωπαϊκά», υπογραμίζοντας πως «το 11% των ερευνητών της ευρωπαϊκής ελίτ για την τεχνητή νοημοσύνη έχει σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια». Επιπλέον, σημείωσε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα», αναφέροντας ως παράδειγμα εφαρμογής τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων.
Απευθυνόμενος και πάλι στα μέλη του ΣΕΠΕ, διαβεβαίωσε ότι «για εμάς στην κυβέρνηση αυτό που είναι σημαντικό, είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί σας, να συνεχίσουμε την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, να ενισχύσουμε τις διαλειτουργικότητες, να ενισχύσουμε την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον, όπου οι δικές σας επιχειρήσεις θα έχουν συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, προκειμένου να συνεχίσουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο εδώ, αλλά και να στραφούν στον εξαγωγικό τομέα». Καταλήγοντας, ο κύριος Βορίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και την εξαγωγική δραστηριότητα.
Το κλείσιμο των εργασιών του digital economy forum 2024: Navigating the digital future σηματοδότησε η ομιλία της κυρίας Γιώτας Παπαρίδου, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ. «Σας ευχαριστώ πολύ που για μία ακόμα χρονιά, με την παρουσία σας, στηρίζετε το έργο μας, στηρίζετε τα μέλη, στηρίζετε το θεσμικό φορέα που κρατά σταθερό το βηματισμό για μία Ελλάδα ψηφιακή, μια Ελλάδα που πρωταγωνιστεί και θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις που αφορούν σε θέματα πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, υψηλής τεχνολογίας και ψηφιακών καινοτομιών, γιατί μπορεί να το κάνει», σημείωσε, χαιρετίζοντας τις επιτυχημένες διεργασίες του συνεδρίου για μία ακόμη χρονιά. Συνέχισε αναφερόμενη στις τρεις δεκαετίες αδιάλειπτης παρουσίας που συμπληρώνει το 2025 ο ΣΕΠΕ, «όχι ως ακολουθητές αυτών που έρχονται», όπως τόνισε, αλλά «ως διαμορφωτές μια νέας, γενναίας ψηφιακής πραγματικότητας με έμφαση στην οικονομία, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία».
Η Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, στάθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας πως «έχουν γίνει τεράστια βήματα, άλματα θα έλεγα, και έχουν κατακτηθεί πολλοί στόχοι στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας. Οι εταιρείες του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, και μέλη του Συνδέσμου μας, συνέβαλλαν τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση και μάλιστα, μέσα σε ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον. Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς την απαραίτητη στήριξη της Πολιτείας. Και τα αποτελέσματα αυτά, εκτός από το ότι τα ζούμε στην καθημερινότητα μας, αποτυπώνονται και στους δείκτες Ψηφιακής Δεκαετίας». Παράλληλα, επέστησε την προσοχή, τονίζοντας πως «Δεν πρέπει όμως να επαναπαυθούμε και να μειώσουμε τους ρυθμούς μας, γιατί, όπως έχουμε δείξει και σε προηγούμενες μελέτες μας, η ανάπτυξη της κάθε χώρας διεθνώς, συμβαδίζει με την ανάπτυξη του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας. Αν λοιπόν θέλουμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, θα πρέπει, όχι απλά να συνεχίσουμε, αλλά να εντείνουμε τις προσπάθειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας». Τέλος, έδωσε το στίγμα για το άμεσο μέλλον του κλάδου επισημαίνοντας: «Η ψηφιακή μας αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα είναι προς το συμφέρον όλων μας. Και ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η εξωστρέφεια. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα. Πρέπει να βγούμε εκτός συνόρων, για να μεγαλώσουμε».
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η απονομή των βραβείων WITSA σε ειδική τελετή, όπου ο ΣΕΠΕ τίμησε τις 3 ελληνικές υποψηφιότητες που διακρίθηκαν στα WITSA Global Innovation & Tech Excellence Awards 2024, καθώς και η απονομή των Βραβείων Scaleups, για τις 2 ελληνικές εταιρείες που ξεχώρισαν στο Πρώτο Παγκόσμιο Τουρνουά Scaleups του WITSA.
Θεοδωρικάκος: «Πολύ κρίσιμος τομέας της ελληνικής οικονομίας η Βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας»
Τα βραβεία απένειμε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του αναφέροντας πως «Είναι πραγματικά ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ στο digitaleconomyforum, ένα τόσο ενδιαφέρον συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία, δίπλα σε επιχειρηματίες και στελέχη του κλάδου της Πληροφορικής, των Επικοινωνιών και όλων των παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας». Συνεχίζοντας, τόνισε: «Μας δίνεται σήμερα η δυνατότητα να μιλήσουμε για έναν πολύ κρίσιμο τομέα της ελληνικής οικονομίας, την Βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας. Το αποτύπωμα του κλάδου είναι πολύ ισχυρό και πολύ σημαντικό για την εθνική μας οικονομία. Με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται, με 300.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών την τελευταία τριετία στα 13,5 δισ. ευρώ ανά έτος, αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ της χώρας μας».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης κατέληξε υπερθεματίζοντας: «Η ψηφιακή μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Ήδη έχουν γίνει μια σειρά από δράσεις που το πιστοποιούν, στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα “Έξυπνη Μεταποίηση”, το πληροφοριακό σύστημα OpenBusiness και η δράση “Ερευνώ-Καινοτομώ”». Συμπλήρωσε πως «Μέσω του ΕΣΠΑ πραγματοποιούνται προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινου μετασχηματισμού επιχορήγησης και ενίσχυσης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, έχουμε ήδη προχωρήσει στην έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα με προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν 4.420 νέες θέσεις εργασίας. Συνεχίζουμε τον θεσμό των εμβληματικών επενδύσεων και μετά το πέρας του RRF στο τέλος του 2025».
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των 3 ελληνικών υποψηφιοτήτων που διακρίθηκαν στα WITSA Global Innovation & Tech Excellence Awards 2024 από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Αρχικά, η κυρία Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η οποία διακρίθηκε ως Award Winner στην κατηγορία “Women In Tech Award”, δήλωσε: «Καταρχήν να ευχαριστήσω τον ΣΕΠΕ για τη στήριξη. Θέλω να πω ότι αυτό το βραβείο είναι ένα επιστέγασμα της δουλειάς μου 30 χρόνια τώρα στην υλοποίηση συστημάτων πληροφορικής για το ελληνικό δημόσιο. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στην ΗΔΙΚΑ, για όλα όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία 5 χρόνια στον τομέα της υγείας, έναν τομέα σημαντικό για την εξέλιξη και ανάπτυξη της χώρας».
Ο κύριος Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρέλαβε το βραβείο “Digital Transformation of the year, Public Sector” που απέσπασε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το “gov.gr wallet”. Κατά την παραλαβή του βραβείου, ο κύριος Αναγνωστόπουλος δήλωσε: «Είναι ένα βραβείο που αφορά μία προσπάθεια από πολλούς ανθρώπους και πολλούς φορείς και επιτρέψτε μου να πω ότι πρόκειται για μία κυβερνητική επιτυχία. Το GovWallet βρήκε ευήκοα ώτα σε πάνω από 4 εκατομμύρια χρήστες που το κατέβασαν και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα που συνεισέφερε σε αυτήν την προσπάθεια. Η Ελλάδα εξάγει πλέον διεθνείς πρακτικές».
Ο Isak Alon, Πρόεδρος ΔΣ της Intracom Telecom παρέλαβε το βραβείο “AI Excellence Award, Private Sector”, με το οποίο διακρίθηκε η Intracom Telecom, για το “Intracom Telecom’s NFV Resource Intelligence (NFV-RI™)”. Όπως δήλωσε ο κύριος Alon: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που ο ΣΕΠΕ επέλεξε την Intracom Telecom για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία της Τεχνητής Νοημοσύνης, συνεισφέροντας έτσι σε μία τόσο σημαντική διεθνή αναγνώριση από τον WITSA. Η βράβευση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της IntracomTelecom στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα και είμαι πεπεισμένος ότι οι λύσεις μας θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς».
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κύριος Χρίστος Δήμας, απένειμε τα βραβεία Scaleups, στην ελληνική εταιρεία nvisionist, οποία κατέλαβε την τρίτη θέση και στην εταιρεία Agroapps που έφτασε ως το top 14 στο Πρώτο Παγκόσμιο Τουρνουά Scaleups του WITSA.
Ο κύριος Τάσος Αλέφαντος, CEO της nvisionist, παρέλαβε το βραβείο για τη διάκριση με Χάλκινο Μετάλλιο (Bronze Award) στο Παγκόσμιο Τουρνουά Scaleups του WITSA. Στην ομιλία του δήλωσε: «Καταρχήν να ευχαριστήσω τον ΣΕΠΕ και την κυρία Παπαρίδου. Αποδείξαμε με τις δύο προηγούμενες βραβεύσεις μας από τον WITSA ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομεί σε δύσκολους τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Machine Learning. Με αυτό το βραβείο αποδείξαμε ότι αυτή η προσπάθεια είναι βιώσιμη και επεκτάσιμη και έχει προοπτικές για να δώσουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Η προσπάθεια φυσικά είναι όλης της ομάδας της nvisionist».
Η κυρία Μάχη Συμεωνίδου, Managing Director της Agroapps, παρέλαβε το βραβείο για τη διάκριση της εταιρείας. Στις δηλώσεις της ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που είμαστε σήμερα εδώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΣΕΠΕ και την κυρία Παπαρίδου. Ξεκινήσαμε από εδώ ως startup και μετά από πολλές βραβεύσεις φτάσαμε εδώ. Ο κ. Δήμας έβαλε στο χάρτη της Ελλάδας τις startups μέσα από το Elevate Greece και τον ευχαριστούμε γιατί έτσι μας έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε σήμερα εδώ».
Στη συνέχεια διεξήχθη το πάνελ η «Ψηφιακή Ελλάδα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας» του digital economy forum 2024: Navigating the digital future. Την έναρξη του πάνελ έκανε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κύριος Χρίστος Δήμας, αναφέροντας στην ομιλία του: «Ένας από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Μέσα από την καθοριστική βοήθεια του ΣΕΠΕ, προχωρήσαμε στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Αυτό δημιούργησε έσοδα που μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε στις αντίστοιχες απαλλαγές. Το 2020 αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα φορολογικά κίνητρα για τις υπερκπτώσεις δαπανών έρευνας και ανάπτυξης από το 130% στο 200%. Πριν 15 μέρες αυξήσαμε τα κίνητρα αυτά στο 250% όταν υπάρχει σύνδεση μίας εταιρείας με ένα ερευνητικό κέντρο ή πανεπιστήμιο ή μία εταιρεία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και φτάνει στο 315%, το πιο ανταγωνιστικό κίνητρο σε όλη την ΕΕ, όταν είναι μικρομεσαία επιχείρηση έντασης γνώσης. Είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΕΕ πρέπει επίσης να πάρει πολύ πιο ρηξικέλευθες προτάσεις όσον αφορά στην ενίσχυση των scaleups και νεοφυών επιχειρήσεων. Ενώ έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό στην Ευρώπη και την Ελλάδα, οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα μεγέθυνσης εξαγοράζονται είτε από αμερικανικές, είτε από κινέζικες εταιρείες. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα κόμβος έρευνας και καινοτομίας. Οι Έλληνες μπορούν να καινοτομήσουν και σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece κύριος Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, πήρε στη συνέχεια το λόγο, δηλώνοντας: «Έχω τη χαρά και την τιμή να βρίσκομαι σε έναν δημιουργικό φορέα όπως το Elevate Greece. Το Υπουργείο Ανάπτυξης μας στηρίζει διαχρονικά. Στόχος μας να στηρίξουμε κι εμείς με τη σειρά μας εταιρείες που καινοτομούν. Οι περισσότερες από αυτές δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας και ιδιαίτερα στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα τελευταία χρόνια η νομοθέτηση του πλαισίου για τις startups έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων, ενώ παράλληλα διαφαίνεται ένα έντονο ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Για εμάς το κομμάτι της εξωστρέφειας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μιλάμε για έναν πολύ δυναμικό κλάδο, των startups, που ουσιαστικά καλύπτει όλο το φάσμα των κατηγοριών της αγοράς. Για το λόγο αυτό δίνουμε τελευταία και ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες μεταξύ των μελών μας μεταξύ τους, αλλά και με μεγάλες επιχειρήσεις».
Τις θέσεις της επί του ζητήματος παρουσίασε και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ π.ΤΑΝΕΟ), κυρία Αντιγόνη Λυμπεροπούλου: «Η ΕΑΤΕ ήταν από τη δημιουργία της καινοτόμος και μπροστά από την εποχή της. Έχουμε σχεδιάσει προγράμματα στήριξης σε όλα τα στάδια των επιχειρήσεων. Πραγματικά, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μετά από πολλές προσπάθειες έχει μπει στο ραντάρ των επενδυτών. Αυτή η έντονη συνεργασία μεταξύ φορέων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σίγουρα έχει συμβάλλει στην πορεία αυτή. Βαδίζουμε σε σταθερά θεμέλια, η οικονομία αναπτύσσεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε συνθήκες ωριμότητας. Μπαίνοντας στην επόμενη ημέρα, μπορούμε πλέον να πρωτοπορήσουμε και να καινοτομήσουμε και να πάψουμε να είμαστε ακολουθοι».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, κυρία Ισμήνη Παπακυρίλλου, υπογράμμισε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία βρίσκονται στον πυρήνα των προγραμμάτων μας. Στόχος να διευρύνουμε χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να βγουν στην αγορά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι για εμάς καίριος στην ανάπτυξη της χώρας. Έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε κίνητρα για την καινοτομία και το ESG. Προσπαθούμε να δίνουμε κίνητρα σε κλάδους κομβικούς για την οικονομία. Πολλές επιχειρήσεις δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και προσπαθούμε να τις στηρίξουμε σε αυτήν τη μετάβαση».
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, κύριος Παντελής Τζωρτζάκης, εξέφρασε την άποψη ότι «Το επόμενο βήμα του ΣΕΠΕ, που θα είναι και το επόμενο βήμα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι να φέρουμε τις startups στον ΣΕΠΕ και να δημιουργήσουμε έναν σημαντικό κλάδο νέων επιχειρηματιών που ουσιαστικά θα μας δώσει μία νέα πνοή. Τις λύσεις θα τις βρούμε στην αγορά και στα πανεπιστήμια. Πρέπει να ενώσουμε μεγάλες επιχειρήσεις με πανεπιστήμια και startups, δημιουργώντας τα αντίστοιχα clusters. Αυτό είναι κάτι που λείπει από τη χώρα μας. Οι επενδύσεις γίνονται εκεί που υπάρχει καινοτομία, εάν δεν έχεις καινοτομία, δεν μπορείς να προσελκύσεις επενδύσεις».