Scope Ratings: Aναβάθμιση – έκπληξη της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒΒ με σταθερό outlook – Ένα σκαλοπάτι πάνω από την επενδυτική βαθμίδα – Χατζηδάκης: «Επιτυχία όλων των Ελλήνων»


Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς η οικονομία της Ελλάδας έχει απογειωθεί και αυτό φάνηκε για άλλη μια φορά και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε BBB με σταθερές προοπτικές προχώρησε η Scope Ratings. 
 
Η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Scope Ratings αναβάθμισε την ελληνική οικονομία ένα «σκαλοπάτι» πιο πάνω από την επενδυτική βαθμίδα στο ΒΒΒ, διατηρώντας, παράλληλα, τις θετικές προοπτικές.


Ο διεθνής οίκος, στους λόγους της θετικής αξιολόγησης θέτει και την αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4% το 2024 και 2,1% για το 2025. 

Μάλιστα σε έκθεση της Scope Ratings λίγο πριν από την αξιολόγηση περιλαμβάνονται θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η χώρα ήταν μία από τις λίγες που είδαν την αξιολόγησή τους να βελτιώνεται μέσα στο 2024.

Επιπρόσθετα, για το 2026 αναμένεται ανάπτυξη 1,8%, με τον μεσοπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης να υπολογίζεται στο 1,25%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 3,1% φέτος, 3,5% το 2025 και 2,4% το 2026, ενώ η ανεργία από 10,1% το 2024 θα κινηθεί πτωτικά στο 9,5% το 2025 και στο 9,1% το 2026.

 Το βασικό σενάριο της Scope για την Ελλάδα μιλά για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές, στηρίζουν την τροχιά της αξιολόγησης.


Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 145% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2025 και στο 132% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2029, από 155,3% που υπολογίζεται στα τέλη του 2024. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ελληνικό χρέος θα είναι το 2029 το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από την κρίση το 2010, ενώ έως το 2027 θα έχει πέσει κάτω από τα επίπεδα του ιταλικού χρέους (την ώρα που η Ιταλία απολαμβάνει υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στο BBB+).

Κάνοντας αναφορά στον τομέα  των επενδύσεων, η Scope αναφέρει ότι παρότι είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία, εξακολουθούν να είναι χαμηλές, μόλις στο 14% της οικονομικής δραστηριότητας έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, δηλαδή χαμηλότερα από το 21% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Αποδίδει, δε, την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας στα ισχυρά τουριστικά έσοδα και την ιδιωτική κατανάλωση.

 Αναφορικά με την ανθεκτικότητα των τραπεζών, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της ΕΕ παρέμεινε σταθερός σε χαμηλό επίπεδο 1,86% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 παρά την αύξηση των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 373,4 δισ. ευρώ, γεγονός που αντανακλά την υποκείμενη αύξηση του όγκου.

Χατζηδάκης για την αναβάθμιση από Scope: Είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων

Τους τρεις λόγους που έχει ιδιαίτερη σημασία η αναβάθμιση του οίκου Scope επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Η σημερινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope, έχει ιδιαίτερη σημασία για τρεις λόγους:

Πρώτον, είναι η πρώτη αναβάθμιση της χώρας εντός της επενδυτικής βαθμίδας, μετά την οικονομική κρίση. Η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ψηλότερα και πλησιάζει τις προηγμένες οικονομίες.

Δεύτερον, πραγματοποιείται σε περίοδο διεθνούς αναταραχής και ενώ ισχυρές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποβάθμιση του αξιόχρεού τους.

Τρίτον, επιβεβαιώνει την ορθότητα της δημοσιονομικής και γενικότερα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2025.

Η έκθεση του οίκου Scope υπογραμμίζει τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 57 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, από 212,6% το 2020 σε 155,3% φέτος, χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ το 2029 εκτιμά ότι θα περιοριστεί περαιτέρω στο 132%, χαμηλότερα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010. Ο οίκος σημειώνει ακόμη την υπεραπόδοση του κρατικού προϋπολογισμού, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος με τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας που υποστηρίζεται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *