Σε συνέντευξη στον επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News, Στιούαρτ Ράμσεϊ, ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ένα από τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση των εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα στη Ρωσία, με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα έπρεπε να προσφερθεί στα μη κατεχόμενα μέρη της χώρας για να τερματιστεί η «θερμή φάση του πολέμου», αρκεί η πρόσκληση από το ΝΑΤΟ να αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.
Φάνηκε να αποδέχεται ότι τα κατεχόμενα ανατολικά μέρη της χώρας δεν θα συμπεριλαμβάνονταν σε μια τέτοια συμφωνία προς το παρόν.
«Εάν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να φέρουμε κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ τα εδάφη της Ουκρανίας που ελέγχουμε», είπε.
«Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Και μετά, για τα [κατεχόμενα] εδάφη της Ουκρανίας, η Ουκρανία μπορεί να τα ανακτήσει με διπλωματικό τρόπο».
Ο κ. Ζελένσκι τόνισε ότι απαιτείται κατάπαυση του πυρός για να «εγγυηθεί ότι ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν δεν θα επιστρέψει» για να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη.
Είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει «αμέσως» να καλύψει το μέρος της Ουκρανίας που παραμένει υπό τον έλεγχο του Κιέβου, κάτι που, όπως είπε, η Ουκρανία χρειάζεται «πολύ, διαφορετικά θα επιστρέψει».
«Πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο»
Στην πρώτη του συνέντευξη σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετά την εκλογική νίκη του κ. Τραμπ, ο κ. Ζελένσκι ρωτήθηκε τη γνώμη του για τον εκλεγμένο πρόεδρο και δήλωσε: «Πρέπει να συνεργαστούμε με τον νέο πρόεδρο» ώστε να «έχουμε τον μεγαλύτερο υποστηρικτή».
«Θέλω να συνεργαστώ απευθείας μαζί του, γιατί υπάρχουν διαφορετικές φωνές από ανθρώπους γύρω του. Και γι’ αυτό πρέπει να μη [επιτρέψουμε] σε κανέναν γύρω του να καταστρέψει την επικοινωνία μας», είπε.
«Δεν θα είναι βοηθητικό και θα είναι καταστροφικό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το νέο μοντέλο. Θέλω να του μοιραστώ ιδέες και θέλω να ακούσω από εκείνον».
Ερωτηθείς αν έχει μιλήσει με τον κ. Τραμπ, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι οι δύο είχαν συνομιλήσει τον Σεπτέμβριο, όταν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας: «Είχαμε μια συνομιλία. Ήταν πολύ θερμή, καλή, εποικοδομητική… Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα – τώρα πρέπει να προετοιμάσουμε κάποιες συναντήσεις».
Πρώτη αναφορά σε πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με παραχώρηση εδαφών
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο κ. Ζελένσκι δεν έχει πει ποτέ ότι θα παραχωρούσε κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία στη Ρωσία – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2014 και προσάρτησε τον επόμενο μήνα.
Είπε ότι μια τέτοια κίνηση δεν επιτρέπεται από το σύνταγμα της Ουκρανίας και ότι ο μόνος τρόπος να γίνει είναι αν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές συμφωνήσουν να αποσχιστούν.