Στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών, αρμόδιων για θέματα δημογραφίας, που διοργανώθηκε στη Βουδαπέστη, συμμετείχε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στη σημασία της διαγενεακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των δημογραφικών προκλήσεων και στα μέτρα για την προώθηση της ενεργού γήρανσης, όσο και στους τρόπους, με τους οποίους μπορούν να υποστηριχθούν οι νέοι στη μετάβασή τους σε μια ανεξάρτητη ζωή.
Μέτρα προώθησης της ενεργού γήρανσης
Όπως είπε, «η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, με αρνητικές συνέπειες στις αναπτυξιακές προοπτικές, την αγορά εργασίας, την κοινωνική προστασία και τα δημόσια οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό, η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού του πληθυσμού, νέων, αλλά και γηραιότερων και η διαγενεακή συνεργασία και αλληλεγγύη, είναι υψίστης σημασίας.
Η διαγενεακή συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί, μέσω:
– βελτίωσης των ευκαιριών απασχόλησης όλου του πληθυσμού,
– πολιτικών για την ενίσχυση της παραγωγικότητας όλων των εργαζομένων,
– προγραμμάτων που εμπλέκουν νέους-ηλικιωμένους σε κοινά έργα και μέσω
– εκστρατειών πληροφόρησης για την αξία της διαγενεακής συνεργασίας και αλληλεγγύης.
Για την προώθηση της ενεργού γήρανσης και τη διατήρηση της υγείας των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας τους, είναι σημαντικό να επεκταθούν τα προγράμματα που ενθαρρύνουν την κοινωνική συμμετοχή, τη διά βίου μάθηση και τη φυσική δραστηριότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων.
Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να περιλαμβάνουν κέντρα ηλικιωμένων με ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και προγράμματα ψηφιακού εγγραμματισμού.
Επιπλέον, είναι σημαντική η επένδυση και πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως συμβουλευτική και ομάδες υποστήριξης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ηλικιωμένων.
Τα προληπτικά μέτρα υγείας, όπως οι τακτικοί έλεγχοι και τα προγράμματα ευεξίας, διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο».
Μέτρα στήριξης των νέων στην είσοδό τους στην ανεξάρτητη ζωή
Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «η υποστήριξη των νέων, καθώς μεταβαίνουν στην ανεξαρτησία, είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας ακμάζουσας κοινωνίας. Η στέγαση, η απασχόληση και η ψυχική ευεξία, είναι οι βασικοί τομείς, στους οποίους πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά, για να ενδυναμώσουμε τη νέα γενιά.
Αναφορικά με τη στέγαση, στην Ελλάδα, ξεκίνησε η πρωτοβουλία “Σπίτι μου”, προσφέροντας χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια για νέους, ηλικίας 25-39 ετών, με το πρόγραμμα να θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένο.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σύντομα, έρχεται το “Σπίτι μου 2”, που επεκτείνει τη χρηματοδότηση και διευρύνει τα κριτήρια επιλεξιμότητας, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους νέους να αποκτήσουν το πρώτο σπίτι τους.
Επιπλέον, ξεκίνησε πρόγραμμα φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων για ανακαινίσεις ακινήτων, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα θα ενοικιάζονται σε προσιτές τιμές για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Σχετικά με την απασχόληση, η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας, αλλάζοντας όχι μόνο τη ζήτηση για θέσεις υψηλής ειδίκευσης, αλλά δημιουργώντας και σημαντικές ευκαιρίες.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αλλαγές, στόχος είναι η δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε αναδυόμενους τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια και η βιωσιμότητα, η προώθηση της πρακτικής άσκησης, της μαθητείας και επιχορηγήσεις επιχειρηματικότητας, που ενισχύουν περαιτέρω τις προοπτικές απασχόλησης των νέων, αλλά και η δημιουργία πλατφορμών εύρεσης εργασίας που βασίζονται σε Τεχνητή Νοημοσύνη και μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να εντοπίζουν ευκαιρίες πιο αποτελεσματικά. Σημαντικό μέρος των παραπάνω υλοποιείται ήδη στη χώρα μας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με μεγάλη επιτυχία.
Η διατήρηση της ψυχικής υγείας των νέων θεωρείται ένας ακόμα κρίσιμος τομέας. Για τον λόγο αυτό, η πρόσβαση σε ολοκληρωμένα κέντρα υποστήριξης σε σχολεία, πανεπιστήμια, αλλά και η δημιουργία διαδικτυακών πλατφορμών, που προσφέρουν συμβουλευτική, επαγγελματική καθοδήγηση και, ενδεχομένως, βοήθεια στη στέγαση, θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής μας, προκειμένου να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια, αλλά και τα εργαλεία, στους νέους μας» σχολίασε ο ίδιος.
Κλείνοντας ο Υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι δημογραφικές τάσεις θέτουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και ευημερία της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υποστήριξε, η προώθηση μέτρων για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού του πληθυσμού και η διαγενεακή συνεργασία είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.