Οργή στην Αθήνα για την προκλητική δήλωση Ζαχάροβα! Οι αντιδράσεις των πολιτικών

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων» τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απαντώντας στις  δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Αναφέρει πως οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν, όπως προσθέτει, με τη διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας.


Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις της Ζαχάροβα υπογραμμίζοντας με νόημα ότι οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας δεν βασίζονται πάνω στην επιθετικότητα και την παράνομη εισβολή. «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να ταυτιστούμε τώρα με μια χώρα που προκαλεί τόσο μεγάλο πόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Απορώ με την επιμονή του ρωσικού ΥΠΕΞ να διαψεύδει την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή μακριά με ευθύνη της Μόσχας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά έκανε μεγάλες προσπάθειες για να βελτιωθούν πρόσφατα οι διμερείς σχέσεις που είχαν πληγεί από το 2014 όταν η ρωσική πλευρά απαντώντας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις μπλόκαραν τις πωλήσεις ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι στις συζητήσεις που γίνονταν με τους Ρώσους αξιωματούχους για την πώληση των S- 400 στην Τουρκία ανέφεραν ότι δεν τους απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα και ότι η τουρκική απειλή προς την Ελλάδα είναι ένα ενδονατοϊκό ζήτημα που δεν αφορά την Μόσχα.
«Εμείς δεν επιζητούμε τη ρήξη και δεν θα απαντήσουμε στους ίδιους τόνους» είπε καταλήγοντας ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τάκης Θεοδωρικάκος

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος εδωσε σκληρή απάντηση στους ισχυρισμούς του ρωσικού ΥΠΕΞ


«Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία, δεν είναι η Ελλάδα, δεν είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος σύσσωμος είναι ενάντια στην παράλογη, παράνομη και άδικη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ούτε η Ελληνική Κυβέρνηση συκοφαντεί την Ρωσία. Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία, είναι οι πράξεις και οι αποφάσεις της ηγεσίας της. Είναι μια εισβολή, την οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί να προκαλεί καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς, τόσο σε στρατιωτικό προσωπικό, όσο και αμάχους, ενώ και η ίδια η Ελλάδα έχει θρηνήσει θύματα από ομογενείς που ζουν σε περιοχές της Ουκρανίας. Πιστεύω ότι αυτή η επιθετικότητα στις εκφράσεις απέναντι στην χώρα μας είναι προϊόν εκνευρισμού. Η Ρωσία φαίνονταν ότι πίστευε, ότι τα πάντα στην Ουκρανία θα τελείωναν μέσα σε δύο ημέρες και ότι οι Ουκρανοί επειδή είναι πράγματι ένας λαός αδελφικός με τον Ρωσικό λαό, θα κρατούσαν άλλη στάση.


Έχουμε διατυπώσει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τις θέσεις μας. Η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι μια αξιόπιστη χώρα, έχουμε καταδικάσει με τον πιο εναργή, σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την ρωσική εισβολή και στηρίζουμε πράξεις αλληλεγγύης  στους Ουκρανούς, γιατί έχουν δεχτεί μία απρόκλητη και απαράδεκτη επίθεση σε βάρος της ανεξαρτησίας τους».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *