Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας και μετά από τη διμερή συνάντηση που είχε με την υπουργό Γεωργίας, Marija Vučković, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης παρέστη σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, ενώ επισκέφθηκε και κάποιες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ζάγκρεμπ.
Στη δήλωσή του, ο ΥπΑΑΤ τόνισε την ανάγκη «οι ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μπορέσουν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που απειλεί να αφανίσει κάθε ίχνος δάσους».
Ευχαρίστησε, ακόμη, την Κροάτισσα ομόλογό του για την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο υπουργεία, καθώς – όπως είπε – «στις τοποθετήσεις της έχει έναν μόνο σκοπό. Να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τους Ευρωπαίους αγρότες, να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε το δάσος, το πράσινο, το περιβάλλον. Και στους δύο άξονες είμαστε απόλυτα σύμφωνοι».
Στις διμερείς συναντήσεις των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Κροατίας, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα και συζητήθηκαν πιθανές ενδεδειγμένες ενέργειες όπως η χάραξη ενός μακροπρόθεσμου πλάνου βιώσιμης μεταστροφής της αγροτικής οικονομίας και η ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας, προηγμένες πρακτικές διαχείρισης του εδάφους και των υδάτων, επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες, εκπαίδευση των αγροτών, προώθηση της έρευνας καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας κ.ά.
Περαιτέρω συνεργασία
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι επιθυμεί η ήδη υπάρχουσα συνεργασία με την Κροατία να συνεχιστεί και να επεκταθεί. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν κάποιες πιθανές προτάσεις ως προς αυτό, όπως:
- Συμμετοχή ελληνικών περιπτέρων σε εκθέσεις της Κροατίας για αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά υπό το πρίσμα αναβάθμισης τουριστικού προϊόντος.
- Φιλοξενία κροατικού περιπτέρου σε ελληνική έκθεση τροφίμων για Β2Β συναντήσεις με Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες.
- Φιλοξενία κροατικής αποστολής εισαγωγέων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων για ανάπτυξη συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες εξαγωγής φρούτων, λαχανικών ή προϊόντων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως η τομάτα και το φιστίκι Αιγίνης.
- Προβολή ελληνικής κουζίνας και προϊόντων με συμμετοχή Ελλήνων σεφ στην έκθεση γαστρονομίας που διοργανώνεται στην Ουκρανική πόλη Σπλιτ.
Ερευνητική συνεργασία
Ιδιαιτέρως ωφέλιμη θα μπορούσε να καταστεί και η ανταλλαγή δεδομένων, ανάμεσα στις δύο χώρες, για συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο.
- Με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), σε τομείς που αφορούν στη φυτοπαθολογία, στην εντομολογία και στον έλεγχο φυτοπροστατευτικών προϊόντων & βιοκτόνων.
- Με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, για τεχνικές μελέτες για την ανάπτυξη δεικτών ευζωίας, ανάπτυξη διαδικτυακών μαθημάτων κατάρτισης και δικτύωση με αρμόδιες αρχές και ιχθυοτροφεία στην Κροατία.
- Με τον ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε και Πανεπιστήμια με ερευνητικό αντικείμενο στους κλάδους του πρωτογενούς και μεταποιητικού τομέα.
Εξαγωγικές δυνατότητες
Πολλές προοπτικές παρατηρούνται στον τομέα των ελληνικών εξαγωγών καθώς η Κροατία καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες της σε τρόφιμα μέσω εισαγωγών. Παρότι η αγορά της Κροατίας είναι μικρή σε πληθυσμό, το καλοκαίρι – λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών – ο κόσμος στη χώρα μπορεί να φτάνει τα 15 εκατομμύρια. Ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας (premium) θα μπορούσαν να συμπληρώσουν και να τονώσουν το τουριστικό προϊόν της Κροατίας. Μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα θα μπορούσε να βασιστεί στην προώθηση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου, κρασιού, ούζου και άλλων προϊόντων κυρίως φρούτων.
Ερημοποίηση της υπαίθρου
Τόσο η Κροατία όσο και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ερημοποίηση της υπαίθρου καθώς η ενασχόληση με τον τουρισμό στις παράκτιες περιοχές είναι πιο ελκυστική προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε αναφορά από ελληνικής πλευράς στις ενέργειες που έχουν γίνει, μέσω της υποστήριξης επιχειρηματικών ευκαιριών στον τομέα του αγροτουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αγροτικής βιομηχανίας.
Στόχος του ΥΠΑΑΤ να καταστεί η ελληνική ύπαιθρος πιο ελκυστική για τους νέους, μέσω της εφαρμογής μέτρων για καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας στις αγροτικές περιοχές.
Η συνεργασία των δύο χωρών με τη διενέργεια διυπουργικών συναντήσεων για ανταλλαγή απόψεων και καλύτερων πρακτικών θα συνεισέφερε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.