Οι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ότι ξεκίνησαν διαδικασία για την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον οποίο κατηγορούν ότι ευθύνεται για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που σχεδόν 10.000 παράτυποι μετανάστες διασχίζουν καθημερινά τα αμερικανικά σύνορα από το Μεξικό, με το θέμα να κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα των ΗΠΑ λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση ανθρωπιστική καταστροφή και κατηγορούν τον Μαγιόρκας ότι ευθύνεται για αυτήν.
«Η έρευνά μας κατέδειξε ξεκάθαρα ότι αυτή η κρίση οφείλεται στις αποφάσεις του υπουργού και στην άρνησή του να εφαρμόσει τους νόμους που έχει υιοθετήσει το Κογκρέσο», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Μαρκ Γκριν πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Πρέπει να λογοδοτήσει για την ανικανότητά του να σεβαστεί τον όρκο του», τόνισε.
Η πρώτη ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.
«Από τότε που βρίσκεται στην εξουσία ο (Αμερικανός) πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν, η κυβέρνηση δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να προστατεύσει τα σύνορα», κατήγγειλε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.
«Το είδαμε με τα μάτια μας, άνοιξαν τα σύνορα για όλον τον κόσμο», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Τέξας, μπροστά από τον ποταμό Ρίο Γκράντε που βρίσκεται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
Διαπραγματεύσεις
Αντιμέτωπος με αυτές τις επικρίσεις ο Μαγιόρκας κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι «σπαταλούν πολύτιμο χρόνο και τα χρήματα των φορολογούμενων» για «έναν πολιτικό ελιγμό».
Για να αποπεμφθεί από τη θέση του ο ομοσπονδιακός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας πρέπει η πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του ενώπιον της Γερουσίας, η οποία με τη σειρά της πρέπει να εγκρίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων την αποπομπή του.
Το σενάριο αυτό είναι πολιτικά αδύνατο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πολύ ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μειοψηφούν στη Γερουσία.
Η έναρξη της διαδικασίας αυτής ωστόσο αποτελεί ένα πλήγμα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, την ώρα που οι αμερικανικές αρχές κατέγραψαν τον Δεκέμβριο 302.000 συλλήψεις μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ. Ωστόσο δεν απελάθηκαν όλοι αυτοί οι μετανάστες.
Ο Λευκός Οίκος και βουλευτές των δύο κομμάτων διαπραγματεύονται μια μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, με τους Ρεπουμπλικάνους να θέτουν ως όρο την αυστηροποίηση των αντιμεταναστευτικών μέτρων προκειμένου να εγκρίνουν την παροχή νέας βοήθεια στην Ουκρανία.
Από τα σύνορα ο Τζόνσον ζήτησε από τον Μπάιντεν να επαναφέρει μέτρο που ίσχυε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, βάσει του οποίου απαγορευόταν στους αιτούντες άσυλο να εισέρχονται στις ΗΠΑ μέχρι την ημέρα που θα εμφανίζονταν ενώπιον δικαστή για να εξεταστεί η υπόθεσή τους. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι χάρη σε αυτό το μέτρο θα μειωθούν κατά 70% οι παράνομες είσοδοι μεταναστών στις ΗΠΑ.
Οι Δημοκρατικοί δήμαρχοι της Νέας Υόρκης, του Ντένβερ και του Σικάγο – μεγάλες πόλεις στις οποίες έστειλε λεωφορεία με μετανάστες ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ– επίσης ασκούν πιέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο να αναλάβει άμεσα δράση.
Ο Άμποτ από την πλευρά του ενέκρινε τον Δεκέμβριο νόμο που επιτρέπει στις δυνάμεις επιβολής της τάξης στην πολιτεία του να συλλαμβάνουν και να απελαύνουν τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό, κάτι που κανονικά μπορούν να πράττουν μόνο οι ομοσπονδιακές αρχές.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι προσέφυγε δικαστικά κατά του Τέξας, επισημαίνοντας ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός.