Αντιπροσωπεία των ανταρτών Χούθι μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες


Εκπρόσωποι των ανταρτών Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, ετοιμάζονται να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη που δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του πολέμου, στον οποίο το Ριάντ στήριξε την κυβέρνηση της Υεμένης, ανέφεραν σήμερα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και ένας διπλωμάτης.


Η επίσκεψη αυτή, που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, γεννά ελπίδες για μια διευθέτηση του πολέμου στην Υεμένη. Από το 2015 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και η χώρα αυτή έχει βυθιστεί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης έγινε με φόντο την αναθέρμανση των σχέσεων του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες ήταν τεταμένες επί πολλά χρόνια και για πολλά ζητήματα – ένα από αυτά ήταν και η κρίση στην Υεμένη.

«Είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες για την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας των Χούθι στο Ριάντ μέσα στις επόμενες 72 ώρες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της υεμενίτικης κυβέρνησης. Η δήλωση αυτή επιβεβαιώθηκε από τους σιίτες αντάρτες.

Ένας διπλωμάτης δυτικής χώρας που βρίσκεται στην Υεμένη είπε ότι η επίσκεψη ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα (Πέμπτη) ή μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.


Ο Άλι Αλ Κόομ, που είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι, ανακοίνωσε την επικείμενη επίσκεψη στην πλατφόρα Χ.

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, έχει βυθιστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια σε έναν πόλεμο μεταξύ των ανταρτών Χούθι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και της κυβέρνησης που στηρίζεται από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Η βία περιορίστηκε σημαντικά αφού τέθηκε σε ισχύ, τον Απρίλιο του 2022, η κατάπαυση του πυρός την οποία είχε διαπραγματευτεί ο ΟΗΕ. Η κατάπαυση του πυρός θεωρητικά έληξε πέρσι τον Οκτώβριο, όμως εξακολουθεί να τηρείται σε γενικές γραμμές.

Μια αντιπροσωπεία του Ομάν, χώρας που παίζει ρόλο μεσολαβητή, έφτασε σήμερα στη Σαναά, ανέφεραν στελέχη της υεμενίτικης κυβέρνησης. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο σουλτάντος του Ομάν συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Κόομ ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία των Χούθι θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία με αεροσκάφος του Ομάν. «Επικρατεί αισιοδοξία όσον αφορά τη μεσολάβηση και τις προσπάθειες του Ομάν για την επίτευξη ειρήνης στην Υεμένη», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Σαναά, Ματζίντ αλ Μαντάτζι, είπε ότι με την επίσκεψη των ανταρτών στο Ριάντ οι σχέσεις των Χούθι με τη Σαουδική Αραβία θα αλλάξουν επίπεδο, «από τα παρασκήνια στα σαλόνια». Οι δύο πλευρές «νομιμοποιούν αυτή τη σχέση και της δίνουν μία πρόσθετη ώθηση», πρόσθεσε, στη δήλωσή του προς το AFP.

Τον Απρίλιο, μια αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, συνοδευόμενοι από αξιωματούχους του Ομάν σε ρόλο μεσολαβητή, πήγε στη Σαναά για συνομιλίες, ώστε να τεθούν οι βάσεις μιας βιώσιμης εκεχειρίας. Μεταξύ των αιτημάτων που θέτουν οι αντάρτες είναι να καταβληθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων τους από την υεμενίτικη κυβέρνηση και να προστεθούν νέα αεροπορικά δρομολόγια από το αεροδρόμιο της Σαναά, το οποίο ήταν κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πτήσεις από και προς την Ιορδανία και την Αίγυπτο ξανάρχισαν πέρσι.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικές και διεθνείς, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι 21,6 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 75% του πληθυσμού της Υεμένης, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *