Διευκρινήσεις για όσα ισχύουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σε περίπτωση που κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι εμβολιασμένοι δε χρειάζεται να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης. «Είναι αυτονόητο ότι δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για εκείνον που νοσεί για τις ημέρες της νόσησης ή της ανάρρωσης. Διακόπτεται η ισχύς του και επανέρχεται εκ νέου μετά την παρέλευση των ημερών της νόσησής του» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Για τις 5, 8, 10 ή 14 μέρες νόσησης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα ισχύει, αλλά επανέρχεται μετά» ανέφερε.
Ακόμη, συμπλήρωσε ότι αυτό δεν γίνεται αυτόματα με τη δήλωση του θετικού τεστ, καθώς τεχνικά δεν μπορεί να υποστηριχθεί, επειδή διαφέρουν οι μέρες νόσησης από ασθενή σε ασθενή. «Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε τεχνική εφαρμογή, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο από τις 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο επειδή οι μέρες νόσησης είναι διαφορετικές, δεν μπορεί να υποστηριχθεί το σχέδιο αυτό» τόνισε.
Ο κ. Γεωργαντάς έκανε επίσης γνωστό ότι αύριο θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σε χώρα της Ε.Ε. ή σε άλλες 28 συνεργαζόμενες χώρες και έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, προκειμένου να δηλώσουν ότι έχουν εμβολιαστεί και οι άνω των 60 ετών να γλιτώσουν το πρόστιμο.
Ακόμη, ανέφερε πως περίπου 300.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών είναι υποψήφιοι για το πρόστιμο των 100 ευρώ, καθώς δεν έχουν λάβει ενισχυτική δοση. «Από τις 520.000 που υπήρχαν όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα, έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα άνω του 40%».