Ν. Χριστοδουλίδης από Ραμάλα: Εντός του 2023 θα διοργανωθεί τριμερής Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Παλαιστίνης

Στις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Παλαιστίνης, αλλά και στις ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση τους αναφέρθηκαν σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει ότι συμφωνήθηκε ότι εντός του 2023 θα διοργανωθεί τριμερής σύνοδος Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης.


Στις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Χριστοδουλίδη στην Παλαιστίνη, ο κ. Αμπάς καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, «σας καλωσορίζουμε ως αγαπητό επισκέπτη της Παλαιστίνης. Η επίσκεψή σας είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και των φίλων λαών μας σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, καθώς και διάφορες πτυχές της οικονομικής συνεργασίας. Επαινούμε την υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος στον τομέα των επιχειρήσεων, σε υποτροφίες για τους φοιτητές.

Εκτιμούμε επίσης τον αποτελεσματικό πολιτικό ρόλο της Κύπρου στο πλαίσιο της ΕΕ η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κράτος της Παλαιστίνης για την πλήρη ένταξη του στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και για την αναγνώρισή του από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της τελευταίας ευκαιρίας για λύση δύο κρατών με βάση το διεθνές δίκαιο».

Είπε στη συνέχεια ότι αυτό που συμβαίνει στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη «είναι αποικιακό σχέδιο που εφαρμόζεται από τις ισραηλινές κυβερνήσεις που ασκούν διώξεις» κατά των Παλαιστινίων, προσθέτοντας ότι «σπεύδουν να καταστρέψουν την ειρηνευτική διαδικασία».
Πρόσθεσε ότι απαιτείται «δράση από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσει το Ισραήλ
» και «για να σωθεί ό,τι έχει απομείνει από τη λύση δύο κρατών».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην Παλαιστίνη σε συνέχεια και της επίσκεψής σας στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2022. Η σημερινή μου επίσκεψη είναι ένδειξη των ιστορικών, ισχυρών δεσμών ανάμεσα στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου, αλλά επίσης και της κοινής μας πεποίθησης για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε σε τρεις άξονες θεμάτων.


Ο πρώτος αφορά τις διμερείς μας σχέσεις και την ανάγκη αυτές να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και να αντανακλούν το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς της Παλαιστίνης και της Κύπρου -και για αυτό τον λόγο θα εργαστούμε έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στον τομέα του εμπορίου, του πολιτισμού, του τουρισμού. Υπάρχουν εξαιρετικές σχέσεις, αλλά την ίδια στιγμή και ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Το δεύτερο θέμα είναι η τριμερής μας συνεργασία με την Ελλάδα και συμφωνήσαμε όπως εντός του 2023 διοργανωθεί Σύνοδος στο επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έτσι ώστε αυτή η περιφερειακή συνεργασία που στηρίζεται σε μια θετική ατζέντα, να ενισχυθεί στο βαθμό που υπάρχουν και οι άλλες τριμερείς μας συνεργασίες.

Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή μας και μέσα στο πλαίσιο αυτής της ανασκόπησης το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό ήταν δύο βασικά θέματα που συζητήσαμε.

Θέλω σήμερα να επαναλάβω την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών ως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και βάσει των Συνόδων του 1967.

Την ίδια στιγμή θέλω να ευχαριστήσω για τη διαχρονική στήριξη της Παλαιστίνης σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης των ΗΕ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η στάση της Παλαιστίνης σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει διαβρωθεί.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, και η Κύπρος και η Παλαιστίνη, που έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, για αυτό θα πρέπει όλες οι χώρες της περιοχής να εργαστούμε από κοινού, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να επιλύσουμε τις όποιες διαφορές μας, τις όποιες διαφωνίες μας. πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος-μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στην περιοχή, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε η περιοχή μας με τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχει να προσελκύσει εκείνο το διεθνές ενδιαφέρον που χρειάζεται έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυση των όποιων διαφορών υπάρχουν.

Κλείνοντας εκφράζω για άλλη μια φορά την ευαρέσκειά μου που βρίσκομαι σήμερα στη Ραμάλα και να σας διαβεβαιώσω για την πολιτική μας βούληση να εργαστούμε για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου υπεγράφη στη συνέχεια Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στις κυβερνήσεις Κύπρου και Παλαιστινιακής Αρχής για τη χρηματοδότηση ανέγερσης κοινοτικού κέντρου στο χωριό Έιν Κίνια. Η ανέγερση του Κέντρου αφορά στο ποσό των 200.000 ευρώ από τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών για βοήθεια προς την Παλαιστίνη, ενώ ο χώρος ανέγερσης υποδείχθηκε από τις Αρχές της Παλαιστίνης.

Μετά την υπογραφή, ο κ. Αμπάς παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής αντιπροσωπείας. Ο κ. Χριστοδουλίδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας μετέβησαν το πρωί στη Ραμάλα από το Αμάν με ελικόπτερα που παραχώρησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας. Αμέσως μετά την άφιξη του στη Ραμάλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ, όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αράφατ.

Ακολούθως μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έτυχε υποδοχής από τον Μ. Αμπάς, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στη Ραμάλα, ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στη Ραμάλα Δημήτρης ‘Ασσος, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής, Κόλπου και Αφρικής στο Υπουργείο Εξωτερικών Σαλίνα Σιάμπου, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *