Συναγερμός στην Κρήτη: Δύο κρούσματα σαλμονέλας – Στην εντατική ένα βρέφος 5 μηνών και ένα παιδί 10 ετών


Στην εντατική του ΠΑΓΝΗ, νοσηλεύονται ένα βρέφος 5 μηνών και ένα παιδί 10 ετών που προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της σαλμονέλας στην Κρήτη.


Σύμφωνα με το Ράδιο Κρήτη, ο επόπτης της Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης δήλωσε ότι η πρώτη περίπτωση αφορά σε ένα βρέφος μόλις 5 μηνών και το άλλο σε ένα 10χρονο παιδί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση του 5 μηνών βρέφους είναι πολύ πιθανό το μικρόβιο να μεταδόθηκε στο βρέφος από μία λάθος κίνηση των γονέων, οι οποίοι ενδεχομένως να άγγιξαν με γυμνά χέρια ωμό κρέας ή κάποιο άλλο ωμό φαγητό και στη συνέχεια αντικείμενα του βρέφους.

Ο κ Παπαδάκης ανέφερε ότι η νόσηση από σαλμονέλα είναι πιο σοβαρή από τη νόσηση με νοροϊό και για τον λόγο αυτό τα παιδιά κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα συμπτώματα

Όπως εξήγησε, τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης είναι η γαστρεντερίτιδα, οι εμετοί, οι διάρροιες και η αδυναμία σίτισης.


Ο επόπτης δημόσιας υγείας επισήμανε ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί σχετικά με το μικρόβιο της σαλμονέλας σημειώνοντας ότι οι κινήσεις μέσα στο σπίτι ειδικά όταν έχουμε μικρά παιδιά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

Εφόσον τα βακτήρια της σαλμονέλας υπάρχουν στα περιττώματα των ανθρώπων, είναι εξαιρετικά εύκολο να προσβληθεί κανείς από αυτήν. Για το λόγο αυτό, απαιτείται αυστηρή τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής (σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του μπάνιου κλπ.). Σε αντίθετη περίπτωση, τα βακτήρια κατακάθονται και ύστερα εγκαθίστανται ολοκληρωτικά στον οργανισμό, ο οποίος αποδυναμώνεται και εν τέλει, εξ αιτίας αυτού, ο προσβεβλημένος από την ασθένεια καταλήγει στο κρεβάτι.

Κάποια από τα τρόφιμα, που μπορεί να είναι φορείς της σαλμονέλας είναι τα βατραχοπόδαρα, οι καρύδες, οι σάλτσες, το φυστικοβούτυρο, το κακάο, η σοκολάτα, η ζύμη, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά, βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, το γάλα και τα αυγά.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *