Ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου μία ώρα, η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Επί τάπητος τέθηκε και το σχέδιο απομάκρυνσης του κόσμου από τις ελληνικές κοινότητες σε Λίβανο και Ισραήλ.
Παράλληλα, στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και το θέμα τωνν μεταναστευτικών ροών, που θα αυξηθούν μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό τον Νίκο Δένδια, και συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται ήδη τρία αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου -εφόσον χρειαστεί- να συνδράμουν.
Μαρινάκης: Έχουμε έτοιμο σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων από τον Λίβανο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως η χώρα έχει σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων από τον Λίβανο.
Ο κ. Μαρινάκης είπε αρχικά ότι η ελληνική πλευρά καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η οποία συνιστά μια «πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης».
«Προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό του ισραηλινού λαού, έχει αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών μας είναι η αποκλιμάκωση», σημείωσε.
Παράλληλα, είπε ότι η χώρα έχει έτοιμο σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο αίτημα, όμως, εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα, θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί. Θα παρουσιαστούν σήμερα στο ΚΥΣΕΑ οι ασκήσεις ετοιμότητας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.
Την ίδια ώρα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr
Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.