Στη Ρόδο και τη Χάλκη μετέβη η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, προκειμένου να επισκεφτεί και να ενημερωθεί για τα ερευνητικά έργα που εκτελεί το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), καθώς και για την πορεία καινοτόμων δράσεων όπως της εμβληματικής δράσης του έργου «ΝΗΣΟΣ».
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών του Υπουργείου Ανάπτυξης για την οικονομική και κοινωνική ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών της χώρας, με στόχο την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνάρτηση με τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό και την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για μετάβαση των ελληνικών νησιών σε Greco Islands.
Σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης στην ενίσχυση της συνεργασίας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα στην ανάδειξη των νέων και καινοτόμων επιτευγμάτων που πραγματοποιούνται από ερευνητικά κέντρα σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, με πλήθος τεχνολογιών που αναπτύσσονται, τόσο σε ένα τουριστικό νησί από τα μεγαλύτερα, όσο και σε ένα μικρό ακριτικό νησί, που αποτελεί πρότυπο ενεργειακής μετάβασης.
Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αειφορία και ο μετασχηματισμός προς αυτή, των ελληνικών νησιών, δίνοντας έμφαση στα πιο μικρά, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων τους, καθώς και η κοινωνική συνοχή, ώστε να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση και για άλλες ευρωπαϊκές περιοχές και χώρες.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ρόδο, η Υφυπουργός επισκέφτηκε τα γραφεία του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, συναντήθηκε με τους επιστημονικούς συνεργάτες και ενημερώθηκε για σειρά δράσεων καινοτόμων έργων που εκτελεί το Ινστιτούτο στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αφορούν, μεταξύ άλλων, στη βιώσιμη κινητικότητα, τον βιώσιμο τουρισμό, την περιβαλλοντική προστασία, την αειφόρο διαχείριση υδάτων και λυμάτων.
Η κα Ράπτη παρακολούθησε την παρουσίαση του έργου «ΝΗΣΟΣ», ενός εμβληματικού έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και στοχεύει να αναπτύξει την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τη μεθοδολογία και τις πολιτικές για να γίνουν τα ελληνικά νησιά «Πράσινα», μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενεργειακής αυτονομίας και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.
Το έργο «ΝΗΣΟΣ» συντονίζεται από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) και αντιπρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Δρ Ευάγγελο Μπεκιάρη, και συμμετέχουν σε αυτό δυο ακόμα Ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) και το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), καθώς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Στη συνέχεια η Υφυπουργός παρακολούθησε επίδειξη των καινοτόμων ηλεκτρικών e-scooters που έχουν υλοποιηθεί από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στο πλαίσιο του Εθνικού Έργου «ΝΕΜΟ», και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του μετρητή περιβαλλοντικών ρύπων AQMesh, ο οποίος συμβάλλει στην παρακολούθηση και βελτίωση της ποιότητας αέρα στο νησί της Ρόδου κι εγκαταστάθηκε εκεί στο πλαίσιο του έργου Εργαστήριο Αριστείας ΗΛΕΚΤΡΟΝ.
Στη Χάλκη, η Υφυπουργός ξεναγήθηκε στο φωτοβολταϊκό πάρκο και στην μονάδα αφαλάτωσης του νησιού, τα οποία αποτελούν πρότυπα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βιώσιμης διαχείρισης υδάτων.
Επισκέφτηκε, επίσης, τον χώρο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί Διαδραστικό Πράσινο Πάρκο, στο πλαίσιο του έργου «ΝΗΣΟΣ», ως κέντρο Αριστείας για επίδειξη και εκπαίδευση σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες «πράσινων» νησιών.
Στο δημαρχείο της Χάλκης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Άγγελο Φραγκάκη για τις προσπάθειες του δήμου στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας, και για τη συνεργασία του στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Greco Islands.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δυο νησιά, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη δήλωσε: «Το ΙΜΕΤ προσφέρει σημαντικό έργο, καθώς εργάζεται στην έρευνα και καινοτομία σε μεταφορές και τουρισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, αφ’ ενός υλοποίησε το έργο ELECTRON, που έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, και δημιούργησε ερευνητική υποδομή με σταθμούς φόρτισης και σταθμούς μέτρησης ρύπων με ηλεκτρικά οχήματα (μέτρηση ρύπων, μέτρηση και σύγκριση με απόδοση συμβατικών αυτοκίνητων).
Αφ’ ετέρου δε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υλοποιεί το πρόγραμμα «ΝΕΜΟ», με ασφαλή πατίνια, που η ταχύτητα τους προσαρμόζεται με ακρίβεια για την ασφάλεια των πολιτών και φορτίζουν από τον ήλιο.
Κατά την επίσκεψή μου στη Χάλκη είδα τα σημαντικά έργα που έχουν γίνει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GReco Island που σχεδίασε ο Πρωθυπουργός και καθιστούν τα μικρά νησιά ενεργειακά αυτόνομα και περιβαλλοντικά «πράσινα», εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες, όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο, τη μονάδα αφαλάτωσης, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου Χάλκης, τους μετρητές περιβαλλοντικών ρύπων, ενώ επισκέφτηκα και τους χώρους όπου κατασκευάζονται ο σταθμός κυματικής ενέργειας και το διαδραστικό πάρκο πράσινων τεχνολογιών για νησιά, όπου θα εγκατασταθούν προς επίδειξη οι καλύτερες καινοτόμες τεχνολογίες.
Το πρόγραμμα «ΝΗΣΟΣ» που υλοποιείται ως εμβληματικό έργο με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, βοηθά στο να γίνουν πλήρως «πράσινα» τα νησιά Χάλκη, Καστελόριζο, Αντικύθηρα, τα οποία επελέγησαν πιλοτικά δηλαδή αυτόνομα ενεργειακά και περιβαλλοντικά πράσινα, με καθαρά νερά βιώσιμη κινητικότητα με ηλεκτρικά οχήματα, αυτοκίνητα και πλοιάρια και πλήρως ανακυκλώσιμα λύματα».