Σκηνικό χάους στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επεισοδιακή ΚΟ: Τρίζει η καρέκλα Κασσελάκη – Πέρασε με μόλις 17 «υπέρ» η εισήγηση του προέδρου, έναντι  12 «κατά» και 4 «παρών»


Άνοιξε για τα καλά ο ασκός του αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και η καρέκλα του Στέφανου Κασσελάκη τρίζει για τα καλά, καθώς είναι πρόεδρος… υπό αμφισβήτηση μετά την σημερινή επεισοδιακή ΚΟ.


Όλα ξεκίνησαν μετά την εισήγησή του για νέο προεδρείο και την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου. Οι εξελίξεις ήταν  ραγδαίες στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το αποτέλεσμα που δόθηκε είναι 17 ψήφοι υπέρ της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη, 12 κατά και 4 παρών δίνει μια πύρρειο νίκη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι νέος πρόεδρος της ΚΟ είναι ο Νίκος Παππάς αλλά με τον Σωκράτη Φάμελλο να στέκεται πλέον απέναντι στον κ. Κασσελάκη και φυσικά το κόμμα να κλυδωνίζεται επικίνδυνα.

Το χρονικό

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ότι αλλάζει τον Σωκράτη Φάμελλο και τοποθετεί στη θέση του ως επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ  τον Νίκο Παππά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης είχε ως στόχο να ελέγξει τους συσχετισμούς στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και να στήσει άμυνες κατά του Πολάκη.


Ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος πάντως, έστησε αντάρτικο. Αρνήθηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να του γίνει μομφή από τους βουλευτές του κόμματος, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοινώνοντας τις αλλαγές και απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης είπε: «Η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή. Και σε αυτήν τη νέα πορεία εισηγούμαι μια νέα σύνθεση για το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης, η οποία πιστεύω θα ενισχύσει την αποδοτικότητά μας ως Ομάδα αλλά και τη δύναμη πυρός μας. Προτείνω λοιπόν την θέση του Επικεφαλής της Κοινοβουλετικής μας Ομάδας να αναλάβει ο Νίκος Παππάς».

Και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σωκράτη Φάμελλο για την άψογη συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους 11 μήνες. Σε μια δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.  Έχω ζητήσει από τον Σωκράτη να με βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργός για το καλό της κοινωνίας μας».

Ο Κασσελάκης ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους στη συνέχεια στέλνοντας μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

«Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα» ανέφερε στην ομιλία του, προκαλώντας τα κορυφαία στελέχη να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

«Ο χυδαίος αποπροσανατολισμός που έχει προωθήσει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας με επιθέσεις στο πρόσωπό μου, δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται από δικά μας στελέχη» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, ενώ παρατήρησε ότι «η νοσηρότητα που υπάρχει σήμερα στον δημόσιο διάλογο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να αποπροσανατολίζει».

«Σας καλώ λοιπόν να βγείτε μπροστά. Να παραγάγετε προτάσεις νόμου για την κοινωνία. Να στεγανοποιήσετε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως οι εκλεγμένοι από τον λαό εκπρόσωποί του.

Με ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση όλων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα «νέο φορέα» χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση» ανέφερε ακόμη με νόημα ο κ. Κασσελάκης, ενώ σχολίασε για τα φαινόμενα μπουλινγκ κατά των βουλευτών πως «συνιστώ λοιπόν σε όλους μας ψυχραιμία, διαχωρισμό του σημαντικού από το ασήμαντο και ανεκτικότητα. Είμαστε πολιτικοί. Και οι πολιτικοί κρίνονται πολύ σκληρά και συχνά πολύ άδικα στη δημόσια σφαίρα».

Η αντεπίθεση

Ο Φάμελλος αρνήθηκε να παραιτηθεί και ζήτησε να του γίνει πρόταση μομφής. Στη συνέχεια, ωστόσο, δεν επέμεινε να του γίνει πρόταση μομφής, αλλά μόνο να καταψηφιστεί στο σύνολό της η πρόταση Κασσελάκη (συμμετέχει στη συνεδρίαση μέσω Zoom) για το νέο προεδρείο της ΚΟ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτηση του, ανέφερε πως η πρόταση αυτή «μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια», προσθέτοντας ότι τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Όπως παρατήρησε, η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία.Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα, επισημαίνοντας, κατά πληροφορίες, ότι η πρόταση για την αντικατάσταση του, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Δεν παραιτούμαι

«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο.

Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».

Αιχμές

Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξαν βουλευτές που άφησαν αιχμές κατά του Σωκράτη Φάμελλου, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως διαφωνούσε με τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, «από την πρώτη εβδομάδα», με τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη να του απαντά ότι «αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί».

Κατά τη συνεδρίαση, οι βουλευτές Γιώργος Καραμέρος και Συμεών Κεδίκογλου ζήτησαν γύρω στις 21:30 το βράδυ, να αναβληθεί η ψηφοφορία, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε ότι η διαδικασία πρέπει να λήξει σήμερα (27/8/24).

Η ψηφοφορία τελικά έγινε όπως αναφέραμε παραπάνω και ο Κασσελάκης πήρε με μια νίκη, αλλά ήταν πύρρεια.

Πώς ψήφισαν τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ναι ψήφισαν:

Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Γαρβήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζέκρη, Ραλλία Χρηστίδου.

Όχι ψήφισαν:

Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.

Παρών ψήφισαν:

Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Γιώργος Καραμέρος, Χάρης Μαμουλάκης και Γιώργος Παπαηλιού.

Νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι: 

Γιάννης Σαρακιώτης

Νίνα Κασιμάτη και

Γιώργος Γαβρήλος

Αντικαθιστώντας τους:

Νικο Παππά

Θεόφιλο Ξανθοπουλο και

Διονύση Καλαματιανό

Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος: Βασίλης Κόκκαλης

Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ: Γιώτα Πούλου.

Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ: Ραλλία Χρηστίδου.

Σημειωτέον ότι ο Σωκρατης Φάμελλος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ τον περασμένο Ιούλιο, όταν τέθηκε θέμα αναβολής του Συνεδρίου του Οκτωβρίου.

Επανάσταση και από την Πόπη Τσαπανίδου

Υπενθυμίζεται πως το κατώφλι της Κουμουνδούρου πέρασε σήμερα μετά τις 11:30 το πρωί η γνωστή δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, προκειμένου να συναντηθεί με το Διευθυντή του Προέδρου του κόμματος, Μανώλη Καπνισάκη.

Το ραντεβού είχε οριστεί, κατά πληροφορίες, από χθες, όταν η Κουμουνδούρου κάλεσε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση την κυρία Τσαπανίδου, προκειμένου εκείνη να αποσαφηνίσει με τη σειρά της το τι θα έπραττε με την κενή βουλευτική έδρα, μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η κυρία Τσαπανίδου φέρεται να απάντησε στους επιτελείς της Κουμουνδούρου πως λίγο πριν την σημερινή τους συνάντηση είχε κληθεί από το Προεδρείο της Βουλής να τοποθετηθεί απέναντι στο ενδεχόμενο κάλυψης της κενής έδρας και πως είχε απαντήσει ήδη θετικά.

Υπενθυμίζεται ότι κύκλοι του προεδρείου της Βουλής είχαν επισημάνει ότι η πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη επιλαχούσα και πως έπρεπε να τοποθετηθεί απέναντι στις προθέσεις για τη βουλευτική έδρα αύριο, 28 Αυγούστου, με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής. Ωστόσο, το Προεδρείο της Βουλής φέρεται να αναζήτησε σήμερα την κυρία Τσαπανίδου, η οποία, κατόπιν αυτών, θα ορκιστεί βουλευτής Επικρατείας, την ερχόμενη Παρασκευή.

Οπως δήλωσε η ίδια λίγο μετά με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πριν λίγο κλήθηκα επισήμως από το Προεδρείο της Βουλής, με βάση όσα προβλέπει το Σύνταγμα, η εκλογική διαδικασία και ο κανονισμός του Κοινοβουλίου, να αναπληρώσω, ως πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την έδρα που έμεινε κενή. Λαμβάνοντας υπόψην το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικυρώσει ο Ελληνικός λαός σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη, να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία».

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *