Άδ. Γεωργιάδης: Ξεκινούν την άλλη Πέμπτη τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη

Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Παρασκευής, στον RealFM και τον Νίκο Στραβελάκη.


Ο κ. Γεωργιάδης αρχικά κλήθηκε να σχολιάσει θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, λέγοντας ότι είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλέον είναι αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί από την μια είναι κατανοητό ότι έτσι πρέπει να γίνει, όπως τόνισε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την κοινοβουλευτική του δύναμη από τις πολλαπλές διασπάσεις, ενώ από την άλλη χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός γιατί ο ελληνικός λαός έχει ψηφίσει ένα κόμμα για αξιωματική αντιπολίτευση και τελικά στην Βουλή είναι ένα άλλο.

Σε ερώτηση για το ποιο κόμμα προτιμούν για αξιωματική αντιπολίτευση, απάντησε ότι δεν επιλέγουν εκείνοι, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς, όποιον και να έχουμε αντιπολίτευση, θα κάνουμε την δουλειά μας».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να είναι ο Παύλος Πολάκης αρχηγός του κόμματος, ο κ. Γεωργιάδης  είπε ότι θεωρεί πολύ πιθανό το τελευταίο και ότι από το debate του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ότι «αυτός που ήθελε περισσότερο να κερδίσει ήταν ο Πολάκης».

Όσον αφορά τα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη και ανέφερε ότι σε λίγο βγαίνει το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων, το οποίο θα έχει μείωση 7% σε όλες τις τιμές των φαρμάκων.


Για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία είπε: «Είναι όλα κανονισμένα και σήμερα θα βγει το ΦΕΚ της ΚΥΑ».

«Ξεκινούν την άλλη Πέμπτη και θα πάνε πάρα πολύ καλά, είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι. Θα είναι πάνω από 34.000, 34 χιλιάδες είναι το ελάχιστο που έχουμε δεσμευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πώς θα λειτουργήσει η λίστα, δηλαδή πώς θα γίνεται η επιλογή των ασθενών σε κάθε νοσοκομείο.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο το μέτρο με το βραχιολάκι για την παρακολούθηση των ασθενών στα επείγοντα.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη:

Αναλτικά η συνέντευξη του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στον Real FM:

Δημοσιογράφος: Θα μιλήσουμε για την υγεία σήμερα, γιατί είναι καιρός να μιλήσουμε για το χαρτοφυλάκιο σας. Πριν όμως θέλω να θέσω δύο πολύ σύντομα ερωτήματα για την πολιτική επικαιρότητα. Πως νοιώθετε που έχετε απέναντί σας από χθες Αξιωματική Αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με το οποίο συγκυβερνούσατε ως τον Ιανουάριο του 2015;

Άδωνις Γεωργιάδης: Κοιτάξτε να δείτε. Είναι ανάμεικτο. Από τη μία αντιλαμβάνομαι ότι έτσι πρέπει να γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την κοινοβουλευτική του δύναμη από τις πολλαπλές διασπάσεις του, όχι μόνο από την τελευταία που έφυγε η κυρία Τζάκρη και η κυρία Πούλου, αλλά απ’ όσα έχουν προηγηθεί αυτόν τον 1,5 χρόνο μετά από τις εθνικές εκλογές. Από την άλλη είναι πράγματι οξύμωρο, ο ελληνικός λαός να έχει ψηφίσει για Αξιωματική Αντιπολίτευση ένα κόμμα και τελικά στη Βουλή να είναι ένα άλλο.

Δημοσιογράφος: Εσείς προτιμάτε ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ;

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν κάνουμε εμείς επιλογή της αντιπολίτευσης. Το κάθε κόμμα έχει την αυτοτέλειά του και κάνουν ότι θέλουν μόνοι τους. Εμείς, με όποιον και να έχουμε Αξιωματική Αντιπολίτευση, θα κάνουμε τη δουλειά μας.

Δημοσιογράφος:Τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ που διαλύεται, το ενδεχόμενο να είναι ο Παύλος Πολάκης νέος αρχηγός, πως το βλέπετε;

Άδωνις Γεωργιάδης: Προσωπικά, το θεωρώ αρκετά πιθανό. Αν με ρωτάτε τη γνώμη μου για το debate, το οποίο είδα αρκετά, ξέρετε σε όλα τα debate πάντα ξεχωρίζεις αυτόν που θέλει περισσότερο να κερδίσει, στο debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτός που ήθελε περισσότερο να κερδίσει, ήταν ο Πολάκης.

Δημοσιογράφος: Ο Πολάκης;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι, έτσι νομίζω. Αυτό αποκόμισα ως τηλεθεατής. Ο άνθρωπος δηλαδή που ήταν περισσότερο προετοιμασμένος και που πραγματικά διεκδίκησε την νίκη εκείνο το βράδυ και άρα, τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές είναι ο Πολάκης. Αυτός το ήθελε περισσότερο. Οι υπόλοιποι, ο καθένας ήταν πολύ πιο αδύναμος

Δημοσιογράφος: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Παύλο Πολάκη. Για να δούμε τι θα γίνει. Θα το ξέρουμε την Κυριακή το βράδυ.

Δημοσιογράφος:Τελευταίο ερώτημα πριν πάμε στα της υγείας, για τη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο της διαγραφής Σαμαρά. Έχει γίνει πολύ συζήτηση και το ξέρετε, για αυτό που είπατε, «ότι κάποια στιγμή η δόξα των κρυπτόμενων υπουργών θα τελειώσει». Τι εννοούσατε;

Άδωνις Γεωργιάδης: Καλά τώρα, αυτά τώρα λέγονται μία φορά. Ελέχθη, πάμε παρακάτω.

Δημοσιογράφος: Πάμε παρακάτω. Κεφάλαιο υγεία. Να ξεκινήσουμε από τα απογευματινά. Μάλλον όχι, θα ξεκινήσω ανάποδα. Είχαμε πριν τον Πρόεδρο των Συνταξιούχων. Κάνουν σήμερα διαδήλωση, πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και μου ζήτησε να σας θέσω ένα ερώτημα. Παραπονέθηκε ότι τους επιβαρύνει πάρα πολύ η φαρμακευτική δαπάνη και ότι οι αυξήσεις στα φάρμακα δεν είναι αυτές που λέτε, είναι μεγαλύτερες.

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι αυξήσεις στα φάρμακα είναι αυτές που λέει το δελτίο τιμών. Δεν υπάρχει τρόπος να κρύψεις..

Δημοσιογράφος:Ο ίδιος μου έφερε παραδείγματα μεγάλων αυξήσεων που είναι επώδυνες για τους συνταξιούχους.

Άδωνις Γεωργιάδης: Κοιτάξτε, επαναλαμβάνω, οι πρόσφατες αυξήσεις των 880 φαρμάκων συνοδεύτηκαν από μειώσεις σε 6.500 φάρμακα. Σε λίγο βγαίνει το νέο δελτίο τιμών, το οποίο θα έχει επίσης μείον 7% μείωση σε όλες τις τιμές των φαρμάκων.

Δημοσιογράφος: Σε όλες τις τιμές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Βεβαίως. Δεν ισχύει για το … .

Δημοσιογράφος: 7% μείωση.

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Θα βγει σήμερα Υπουργέ το νέο δελτίο τιμών;

Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι σήμερα. Το νέο δελτίο θα βγει στο τέλος του χρόνου.

Δημοσιογράφος: Θα βγει. Τώρα, πάμε στα απογευματινά χειρουργεία. Ξεκινούν την άλλη Πέμπτη, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, 34.000, αυτός είναι ο στόχος σε ένα χρόνο. Υπάρχουν οι γιατροί για να τα κάνουν;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι. Είναι όλα κανονισμένα. Σήμερα θα βγει λογικά το ΦΕΚ, η Κοινή Υπουργική Εφαρμοστική αποφάσεως. Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν την άλλη Πέμπτη και θα πάνε πάρα πολύ καλά. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι. Θα είναι πάνω από 34.000, αυτό είναι το ελάχιστο.

Δημοσιογράφος: Εξηγείστε μας πως θα λειτουργήσει η λίστα; Πως θα γίνεται δηλαδή η επιλογή των ασθενών σε κάθε νοσοκομείο;

Άδωνις Γεωργιάδης: Από σήμερα τα νοσοκομεία θα ξεκινήσουν, ορισμένα έχουν ξεκινήσει από χθες, να παίρνουν τηλέφωνα σε ασθενείς που παραμένουν πάρα πολύ καιρό χωρίς να έχουν περάσει από το χειρουργείο. Απελευθερώνουμε από πίσω προς τα εμπρός, δηλαδή από τη μεγαλύτερη αναμονή προς τη μικρότερη, ανά 20άδα ασθενείς που αναμένουν ανά κλινική. Για να προχωρήσει η κλινική στην επόμενη 20άδα πρέπει να έχει τελειώσει την εκκρεμότητα με την προηγούμενη 20άδα.

Δημοσιογράφος: Πάμε προς τα πίσω δηλαδή και έρχονται μπροστά, από τους τελευταίους.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι, ακριβώς. Άρα, για να μπορέσουν οι χειρουργικές ομάδες να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να πάρουν αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να προχωράνε γρήγορα στην εκκαθάριση της λίστας τους. Θα πηγαίνουν από τη μεγαλύτερη αναμονή προς την μικρότερη.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να πάει κάποιο επείγον περιστατικό σε δωρεάν απογευματινό;

Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι. Είναι άσχετο. Τα επείγοντα περιστατικά είναι στην πρωινή βάρδια και δεν έχουν καμία …

Δημοσιογράφος: Άρα, είναι μόνο για όσους είναι σε αναμονή άνω του έτους.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι. Είναι μόνο για όσους είναι σε αναμονή άνω του έτους. Όπως είπατε ακριβώς. Είναι η λύση την οποία βρήκαμε και περηφανεύομαι γιατί είναι δική μου ιδέα, επί θητείας μου μπήκε στο πρόγραμμα, για να μειώσουμε μία μεγάλη αναμονή. Εμείς έχουμε περίπου 100.000 αναμονές. Τις θεωρώ μεγάλες αυτές τις αναμονές, θέλω να τις πάω κάτω από τις 60.000.

Δημοσιογράφος: Από αυτούς πόσοι είναι πάνω από ένα χρόνο, κ. Υπουργέ; Έχετε υπολογίσει; Περιμένουν 2 – 3 χρόνια για να χειρουργηθούν;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι περίπου 40.000.

Δημοσιογράφος: Επομένως, αν πάει καλά το πρόγραμμα, σε ένα χρόνο θα έχει καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Αν λειτουργήσει.

Άδωνις Γεωργιάδης: Σωστά. Αν το πρόγραμμα λειτουργήσει, σε ένα χρόνο η μέση αναμονή στην Ελλάδα θα είναι όχι μεγαλύτερη των 6 μηνών, που είναι ο καλός Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Δημοσιογράφος: Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν και οι ιδιωτικές κλινικές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Σωστά. Από τα 54 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε προβλέψει στο τεχνικό δελτίο ότι θα μπορούμε να κατευθύνουμε προς τον ιδιωτικό τομέα έως 9 εκατομμύρια. Τα 45 εκατομμύρια στο ΕΣΥ, έως 9 στον ιδιωτικό τομέα.

Δημοσιογράφος: Εκεί πως θα γίνεται η επιλογή; Δηλαδή ποιος μπορεί να πάει να χειρουργηθεί δωρεάν απόγευμα σε ιδιωτική κλινική;

Άδωνις Γεωργιάδης: Σε κάποιες πόλεις που έχουμε πάρα πολλές επεμβάσεις για ορισμένου τύπου χειρουργεία και άρα, το δημόσιο σύστημα δεν προλαβαίνει να κάνει μέσα σε ένα χρόνο όλα αυτά τα χειρουργεία, θα μπορεί το σύστημα να κατευθύνει ασθενείς προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε με τον γιατρό τους από το ΕΣΥ, είτε με το γιατρό τους του ιδιωτικού τομέα και φυσικά τα έξοδα θα τα πληρώνουμε εμείς.

Δημοσιογράφος: Τώρα πάμε στο μεγάλο Γολγοθά, που το ξέρετε και το έχετε ζήσει και προς τιμήν σας παραδέχεστε ότι είναι τεράστιο ζήτημα, με τις μεγάλες αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων. Στα επείγοντα άνθρωποι ταλαιπωρούνται πάρα πολύ, το έχω δει κι εγώ, το έχω ζήσει και θέλω να σας ρωτήσω γι΄ αυτή την πρωτοβουλία που σχεδιάζετε για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, πως θα υλοποιηθεί;

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτό είναι ένα από τα μέτρα. Από την αρχή, όταν ανέλαβα τη δεύτερή μου θητεία στο Υπουργείο Υγείας, είπα δημόσια ότι θεωρώ δύο τα πολύ μεγάλα στοιχήματα όσο αφορά το ΕΣΥ. Το Υπουργείο έχει διάφορα στοιχήματα όσον αφορά το clawback, τις διάφορες δαπάνες και τα λοιπά, αλλά ως προς το ΕΣΥ αυτό που ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο δύο είναι τα βασικά μας στοιχήματα.

Το ένα, είναι η μείωση των αναμονών στα χειρουργεία, αυτό που λέγαμε δηλαδή πριν με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και το δεύτερο, είναι η μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες, που ορισμένες φορές στα μεγάλα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα μεγάλη.

Δημοσιογράφος: Είναι πολλές ώρες, κ. Υπουργέ. Είναι πραγματικά εικόνες ντροπής και το ξέρετε.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι, είναι απαράδεκτα μεγάλη. Για να μπορέσουμε να μειώσουμε αυτή την αναμονή, έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων. Η ιχνηλάτηση των ασθενών στα επείγοντα είναι ένα από αυτά τα μέτρα, δεν είναι το μοναδικό μέτρο. Είναι ένα από τα 15 διαφορετικά μέτρα που έχουμε βάλει σε ένα χρονοδιάγραμμα να υλοποιηθούν μέχρι του χρόνου τον Μάρτιο, ώστε από το Πάσχα και μετά, να φαίνεται ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη πια στην αναμονή.

Ήδη τα πρώτα μέτρα που έχουμε πάρει έχουν αποδώσει. Ο νέος τρόπος στην εφημέρευση στην Αττική ,έχει φέρει περίπου 15% μείωση στην αναμονή, που δεν είναι λίγο. Το έγραψε χθες η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδο και τους ευχαριστώ.

Δεύτερον, έχουμε βάλει πολλές προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ που ήδη πληρώθηκαν οι θέσεις και τον Δεκέμβριο πιάνουν δουλειά. Προκηρύξαμε 500 θέσεις τραυματιοφορέων που θα πιάσουν δουλειά, από αρχές Ιανουαρίου.

Έχουμε διάφορα μέτρα, ένα από αυτά είναι και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της αναμονής των ασθενών στην εφημερία, όπου τι θα κάνουμε; Θα βλέπουμε τον ασθενή όταν μπαίνει στο νοσοκομείο και θα παρακολουθούμε τον μέσο χρόνο αναμονής του ανά βήμα. Και αν κάπου ο ασθενής αυτός φαίνεται στο σύστημα ότι παραμένει πάρα πολλή ώρα, το σύστημα θα προειδοποιεί με έναν αλγόριθμο που έχουμε ότι αυτός ο ασθενής περιμένει να δει π.χ. τον παθολόγο πάνω από μία ώρα, ενώ θα έπρεπε να περιμένει στο νοσοκομείο π.χ. πενήντα λεπτά και αυτομάτως, θα στέλνουμε email στη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι ο άνθρωπος αυτός περιμένει, πηγαίνετε να δείτε τι συμβαίνει.

Δημοσιογράφος: Άρα θα έχει τσιπάκι αυτό το βραχιολάκι, θα έχει ένα barcode;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι ένα τεχνικό ηλεκτρονικό σύστημα barcode, το οποίο θα επιτρέπει να γίνεται αυτή η ιχνηλάτηση.

Δημοσιογράφος: Και θα παρακολουθούν σε real time ή στο τέλος;

Άδωνις Γεωργιάδης: Σε real time.

Δημοσιογράφος: Σε real time! Υπάρχει τόσος κόσμος ώστε να παρακολουθεί τόσους ασθενείς σε real time;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ηλεκτρονικό σύστημα είναι, δεν παρακολουθεί άνθρωπος. Είναι ηλεκτρονικό σύστημα με αλγοριθμους.

Δημοσιογράφος: Άρα, στο τέλος της νύχτας, συνολικά κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα θα βλέπετε τι φταίει;

Άδωνις Γεωργιάδης: Όχι, εκείνη την ώρα χτυπάει red flag και λέει ότι ο ασθενής…

Δημοσιογράφος: Άρα, εκείνη την ώρα μπορεί να παρέμβει;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο ασθενής αυτός περιμένει περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο…

Δημοσιογράφος: Π.χ. είναι εφτά ώρες, άρα κάντε κάτι γιατί έχει πάει σε εφτά γιατρούς και δεν έχει βρει άκρη.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι, ναι ακριβώς.

Δημοσιογράφος: Αυτό θα ξεκινήσει από τα μεγάλα νοσοκομεία;

Άδωνις Γεωργιάδης: Πιλοτικά θα το κάνουμε τώρα σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, στα μέσα Δεκεμβρίου, για να δούμε πως λειτουργεί.

Δημοσιογράφος: Ποιο; Αττικό, Ευαγγελισμό;

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα το ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες. Και αφού κάνουμε την πιλοτική του εφαρμογή και δούμε πως δουλεύει τεχνικά, μετά θα το εφαρμόσουμε σε όλο το ΕΣΥ, περίπου τον Μάρτιο.

Δημοσιογράφος: Στο πρώτο νοσοκομείο θα είναι μέσα στον Δεκέμβριο, πιστεύετε;

Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι, η πιλοτική εφαρμογή θα είναι μέσα στον Δεκέμβριο.

Δημοσιογράφος: Και αυτό πρακτικά, τι ελπίζετε να φέρει; Γιατί ξέρετε ένα θέμα είναι να παρατηρήσετε το πρόβλημα, το άλλο θέμα είναι να το λύσετε.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ένα σύστημα, κ. Στραβελάκη και το καταλαβαίνετε πολύ καλά, καμιά φορά χαλαρώνει από μόνο του. Όταν ένα σύστημα το «σφίγγεις», πάντα δουλεύει καλύτερα.

Δημοσιογράφος: Επομένως θεωρείτε ότι θα είναι κι ένας μοχλός πίεσης ώστε να δουλέψει συνολικά και να συντονιστεί όλο το σύστημα;

Άδωνις Γεωργιάδης: Φυσικά.

Δημοσιογράφος: Επομένως, αυτό μαζί με όλο το πακέτο των μέτρων πόσο θα ρίξει το χρόνο;

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχω δεσμευτεί στους ψηφοφόρους μου και στον ελληνικό λαό ότι από το Πάσχα και μετά θέλω να μετρήσουν αν πέτυχα τον στόχο μου ή όχι. Ο στόχος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής που σήμερα είναι δέκα ώρες να τείνει προς τις πέντε με έξι ώρες. Αν φτάσουμε εκεί, θα έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Ναι, το λέω γιατί και μαζί έχουμε συζητήσει αυτές τις εικόνες ντροπής όταν έχει εφημερία ένα μεγάλο νοσοκομείο να υπάρχουν και χίλιοι άνθρωποι στην αναμονή πραγματικά και το ξέρετε κι εσείς.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ένα λεπτό, υπάρχουν περιπτώσεις και μεγάλων νοσοκομείων που αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, γιατί τα πολύ διάσημα νοσοκομεία προσελκύουν πάρα πολύ κόσμο.

Δημοσιογράφος: Τα μεγάλα της Αθήνας, ναι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε από κανέναν Υπουργό. Δηλαδή να σας φέρω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε, το νοσοκομείο «Αττικόν» έχει αποκτήσει μια πάρα πολύ καλή φήμη και δικαίως είναι ένα πολύ καλό νοσοκομείο.

Προσέξτε τώρα, το νοσοκομείο Αττικόν έχει σχεδιαστεί για να εισάγει στις κλινικές του και να θεραπεύει το χρόνο 80 περίπου χιλιάδες ανθρώπους. 60 είναι το ανώτατο, αλλά λέμε 80 με την ελαστικότητα που μπορείς να μπεις σε κάποιο θάλαμο.

Το νοσοκομείο «Αττικόν» αυτή τη στιγμή περιθάλπει το χρόνο 160 χιλιάδες. Όταν μία δομή, μία υποδομή δουλεύει στο διπλάσιο και του αρχικού του σχεδιασμού, εκεί δεν μπορεί να εξαφανίσει την αναμονή και την ταλαιπωρία. Είναι σαν ένα δρόμο που έχει πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από όσα χωράει, γίνεται μποτιλιάρισμα.

Δημοσιογράφος: Τώρα, έχω πάρα πολλά ερωτήματα, θα προλάβω να σας κάνω μερικά, είναι δεκάδες τα ερωτήματα. Να ξεκινήσω από τον Ζαχαρία που είναι γιατρός και λέει “ακούω τον Υπουργό ότι θα βάλει βραχιολάκι στους ασθενείς, τι εννοεί ότι οι γιατροί είναι τεμπέληδες και τους ξεχνάνε γιατί δεν ενδιαφέρονται και κάνουν μεγάλα διαλείμματα και θα τους πιέσει το βραχιολάκι”;

Άδωνις Γεωργιάδης: Καθόλου δεν είπα αυτό, ίσα-ίσα το πρώτο που είπα είναι ότι κάνουμε πάρα πολλές προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ. Ο λόγος που κάνουμε πάρα πολλές προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ, ήδη τις έχουμε κάνει τις προσλήψεις, είναι γιατί οι γιατροί στα ΤΕΠ είναι λίγοι και υπερβάλλουν εαυτόν. Η αναμονή δεν οφείλεται μόνο σε γιατρούς σε μία εφημερία, μην μπερδεύεστε. Μπορεί να μην έχει προλάβει να πάει στη θέση του ο τραυματιοφορέας, γι΄ αυτό παραγγέλνουμε τραυματιοφορείς. Μπορεί να μην υπάρχει κάποιος να κάνει διάγνωση στο μαγνήτη, γι΄ αυτό έχουμε κάνει την εξ αποστάσεως διάγνωση στο μαγνήτη κι ούτω καθεξής. Δε χρειάζεται να κάνουμε τέτοιες επιδερμικές αναλύσεις. Φυσικά οι γιατροί κάνουν ότι μπορούν στα ΤΕΠ.

Δημοσιογράφος: Ο Βάιος μου λέει “ρωτήστε τον Άδωνι γιατί φεύγουν νοσηλευτές από τα νοσοκομεία”;

Άδωνις Γεωργιάδης: Εντάξει, δεν φεύγουν τόσο πολλοί πια. Έχουν φύγει νοσηλευτές και κυρίως, έφυγαν προς τους σχολικούς νοσηλευτές. Η μεγάλη μας αιμορραγία ήταν ο νόμος για τους σχολικούς νοσηλευτές που έφυγαν περίπου 3 χιλιάδες νοσηλευτές προς τα σχολεία. Σε γενικές γραμμές τώρα έχουν πάει καλά και οι προσλήψεις και στους πίνακες είχαμε αρκετά μεγάλη προσφορά. Φτάνουν ήδη αρκετοί νοσηλευτές στα νοσοκομεία, αρχίζει να αντιστρέφεται το κλίμα, θα προκηρύξουμε άλλες 1000 θέσεις επικουρικών νοσηλευτών μέσα σε αυτό το χρόνο κι άλλες 1500 του χρόνου, πλην των μονίμων που ήδη είναι αρκετές χιλιάδες. Σιγά-σιγά αρχίζει να αντιστρέφεται αυτό το πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Γιατί η Ματίνα Παγώνη μας έλεγε προ ημερών ότι “είναι θετική στα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχουν γιατροί αλλά χρειάζεται ενίσχυση στους νοσηλευτές”, το ξέρετε.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτό είναι κάτι άλλο, ναι. Ακούστε να δείτε, ακούω συνέχεια την κριτική όπου λένε κάποιοι ότι “είναι μικρή η αμοιβή των νοσηλευτών στα απογευματινά χειρουργεία”. Ένας νοσηλευτής στα απογευματινά χειρουργεία θα αμείβεται με 15 ευρώ την ώρα. Αν το βάλεις έτσι λες 15 ευρώ την ώρα δεν είναι πολλά λεφτά ή είναι, ανάλογα τι κρίνει ο καθένας. Άμα όμως σου πω ότι το πρωί η βάρδια του νοσηλευτή κοστολογείται 8 ευρώ την ώρα, στην πραγματικότητα στα απογευματινά χειρουργεία σου έχω βάλει το διπλάσιο μισθό από όσο παίρνεις κανονικά στο ΕΣΥ, νομίζω ότι δεν είναι μηδέν αμοιβή αυτή.

Δημοσιογράφος: Ο Κωνσταντίνος που επίσης είναι γιατρός μου λέει “ο συνωστισμός στα επείγοντα προκαλείται από την προσέλευση μη επειγόντων περιστατικών για να κερδίσουν χρόνο”.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το είπα μόλις πριν ότι υπάρχουν νοσοκομεία που προσελκύουν πάρα πολύ κόσμο. Είναι γνωστό ότι από τα εκατό περιστατικά που φτάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων τουλάχιστον τα μισά θα μπορούσαν και να μην είναι εκεί. Είναι η μεγάλη ζήτηση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για το πόσο εμπιστεύεται ο κόσμος τον προσωπικό του γιατρό, για το πόσο εμπιστεύεται το κέντρο υγείας κι έτσι πάνε όλοι κατευθείαν στο νοσοκομείο. Αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση που δε λύνεται τόσο εύκολα, ούτε προσδοκώ να την αλλάξω σε ένα χρόνο, είναι μία νοοτροπία στην Ελλάδα πάρα πολλών χρόνων. Όταν κάναμε τον προσωπικό γιατρό πήραμε μία πολιτική απόφαση, δεν τον κάναμε gate keeper. Σε συστήματα βορείων χωρών όπως στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και λοιπά για να πας στο νοσοκομείο πρέπει να έχεις χαρτί από τον προσωπικό γιατρό, αν δεν έχεις τα πληρώνεις όλα από την τσέπη σου. Στην Ελλάδα επιλέξαμε αυτό να μην ισχύει, να μπορείς να πας στο νοσοκομείο εάν κρίνεις ότι θες να πας στο νοσοκομείο. Εντάξει, όλα τα συστήματα έχουν συν και πλην, να ξέρετε.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν είναι ολόκληρη λίστα με ερωτήματα, καταλαβαίνω ότι είναι θέμα που καίει τους ακροατές μας, μαζί με την ακρίβεια νομίζω ότι είναι τα δύο πρώτα και το ξέρετε Υπουργέ, είναι μεγάλο το στοίχημα πάντως..

Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι πολύ ευτυχής γιατί στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας όλο το τελευταίο διάστημα, εδώ και δύο μήνες περίπου σταθερά, η υγεία πέφτει, δεν ανεβαίνει.

Δημοσιογράφος: Ναι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Σε όλες, αν δείτε τις δημοσκοπήσεις, εννοώ την μία μετά την άλλη, η υγεία έχει πέσει αρκετά και μάλιστα ενώ στην αρχή ήμασταν πολύ κοντά με την ακρίβεια, η τελευταία δημοσκόπηση που είναι και της ΜRB είχε την υγεία στο 16% και την ακρίβεια στο 35%. Δηλαδή είχαμε πέσει σχεδόν στο μισό.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν είναι μεγάλο το στοίχημα κατ΄ αρχήν για τα επείγοντα και τα εξωτερικά ιατρεία το βραχιολάκι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Και αν έχετε παρατηρήσει και οι γενικές φασαρίες εκεί με τη «συμμορία της μιζέριας» έχουν ελαττωθεί πάρα πολύ, δεν είναι η εικόνα που ήταν στην αρχή εκεί.

Δημοσιογράφος: Εγώ κρατώ ότι μέσα στον Δεκέμβριο ξεκινά πειραματικά σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και φιλοδοξείτε ως το Πάσχα να δείτε αποτελέσματα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ναι, επειδή μου αρέσει να είμαι πρακτικός στην πολιτική και όχι θεωρητικός, λέω στον κόσμο από το Πάσχα και μετά θα μπορείτε να κρίνετε τον Άδωνι Γεωργιάδη.Δημοσιογράφος: Ελπίζετε να δείτε αποτελέσματα, μακάρι.

Άδωνις Γεωργιάδης: Είπα να λύσω ένα πρόβλημα που είναι δεκαετιών, δεν είναι τόσο απλό.

Δημοσιογράφος: Μακάρι. Και την Πέμπτη, απογευματινά δωρεάν χειρουργεία και σε ένα χρόνο ελπίζετε να έχει μειωθεί κατά πολύ η λίστα. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Κι εγώ, να είστε καλά.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *