Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Βηρυτό – Νέα εντολή εκκένωσης στον νότιο Λίβανο


Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στην Βηρυτό με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ, όπως αναφέρει, ακόμα και κοντά σε νοσοκομεία, με βομβαρδισμούς σε επτά σημεία μέσα στη νύχτα, έπειτα από προειδοποιήσεις για εκκένωση από πλευράς του ισραηλινού στρατού (IDF).


Συγκεκριμένα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν τουλάχιστον επτά φορές νότια προάστια της Βηρυτού χθες Τρίτη αργά το βράδυ, λίγη ώρα αφού εξέδωσαν διαταγές προς τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς τους, μετέδωσε το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI στα γαλλικά, NNA στα αγγλικά), μερικές ώρες αφού πλήγμα ισοπέδωσε πολυκατοικία στην ίδια περιοχή, που χαρακτηρίζεται προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Στήλες καπνού ήταν ευδιάκριτες σε οπτικό υλικό του Γαλλικού Πρακτορείου περίπου μια ώρα και κάτι μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού να απομακρυνθούν οι κάτοικοι διαφόρων τομέων των νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας του Λιβάνου, που έχουν σφυροκοπηθεί επανειλημμένα αφότου εντατικοποιήθηκαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο την 23η Σεπτεμβρίου.

Το ANI έκανε λόγο για βομβαρδισμούς στη συνοικία Χαρέτ Χράικ, τουλάχιστον δύο στη συνοικία Λαϊλάκε, καθώς και στα όρια της Μπουρζ ελ Μπράζνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νοσοκομείο Μπαχμάν, που βρίσκεται στη Χαρέτ Χράικ, υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας «της ισχύος πυραύλου» που έπεσε σε κτίριο απέναντί του όταν έγινε στόχος βομβαρδισμού.


Οι νέες επιδρομές ακολούθησαν σειρά παρόμοιων μερικές ώρες νωρίτερα, ανάμεσά τους αυτήν η οποία προκάλεσε την κατάρρευση 11ώροφης πολυκατοικίας στη συνοικία Γομπάιρι.

Έγιναν χθες το μεσημέρι, μερικά λεπτά αφού στέλεχος της Χεζμπολάχ συντόμευσε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε εξαιτίας διαταγής εσπευσμένης απομάκρυνσης που εκδόθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, βομβαρδισμός σε συνοικία της νότιας Βηρυτού σκότωσε 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και τραυμάτισε άλλους 60, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Έγινε κοντά στο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, στη συνοικία Τζνα, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια.

Η περιοχή αυτή, όπου ζούσαν μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον 850.000 άνθρωποι, έχει κατά μεγάλο μέρος της εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους αφότου εντατικοποιήθηκαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ από την 23η Σεπτεμβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ζητάει από τους κατοίκους να εκκενώσουν τομείς της Τύρου στο νότιο Λίβανο

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα τους κατοίκους ορισμένων συνοικιών της Τύρου, στον νότιο Λίβανο, να φύγουν από τα σπίτια τους ενόψει στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Πρέπει αμέσως να απομακρυνθείτε από τη ζώνη», ανακοίνωσε μέσω του X στα αραβικά ο εκπρόσωπος του στρατού Αβιτσάι Αντράι, σε μήνυμα που συνοδεύεται από ένα χάρτη τμήματος της πόλης. «Όποιος βρίσκεται κοντά σε μέλη της Χεζμπολάχ, στις εγκαταστάσεις της και στα μέσα μάχης της βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Ο στρατός του Ισραήλ αναχαίτισε δύο drones στην Εϊλάτ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναχαίτισαν δυο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τα οποία έρχονταν από ανατολική κατεύθυνση και ίπταντο πάνω από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ στην περιοχή της Εϊλάτ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν σήμερα.

Από την πλευρά της, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ διαβεβαίωσε με δυο χωριστές ανακοινώσεις που δημοσιοποίησε πως εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Εϊλάτ, μεγάλο ισραηλινό λιμάνι, με drones.

Η οργάνωση-σφραγίδα, το όνομα της οποίας θεωρείται πως χρησιμοποιούν διάφορες ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, πρόσθεσε ότι έπληξε «ζωτικής» σημασίας στόχους στον λιμένα αυτόν.

Πώς ο IDF εξόντωσε τον διάδοχο του Νασράλα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος φέρεται πως ήταν πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό αρχές Οκτωβρίου.

Ο Χασάμ Σαφιεντίν (Hashem Safieddine), επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ ο οποίος θεωρούνταν ο διάδοχος του Χασάν Νασράλα μετά τη δολοφονία του, εξουδετερώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με τον IDF, ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε μαζί με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολάχ, τον Hussein Ali Hazima, κατά τη διάρκεια του πλήγματος στις 4 Οκτωβρίου.

Το χτύπημα είχε ως στόχο το υπόγειο αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, το οποίο σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό βρισκόταν «στην καρδιά άμαχου πληθυσμού» στο νότιο προάστιο της λιβανέζικης πρωτεύουσας, γνωστό ως Dahiyeh.

Οι IDF λένε ότι περισσότερα από 25 ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο αρχηγείο όταν πραγματοποιήθηκε το χτύπημα.

Τα ίχνη του Σαφιεντίν είχαν χαθεί, αλλά μόλις σήμερα οι IDF επιβεβαίωσαν τον θάνατό του. Η Χεζμπολάχ, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Ο Σαφιεντίν, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2017, ήταν ξάδελφος του Nasrallah.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *