ΗΠΑ: Έφοδος της αστυνομίας στην κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια – Δεκάδες συλλήψεις

Στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια επενέβη η αστυνομία της Νέας Υόρκης το βράδυ της Τρίτης (τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας), όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν αμπαρωθεί στο κτίριο.


Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έφοδο της η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις. Οι διαδηλωτές φορώντας χειροπέδες φώναζαν «ντροπή σας!» στους αστυνομικούς που τους μετέφεραν στις κλούβες, όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

«Λυπούμαστε που οι διαδηλωτές επέλεξαν την οδό της κλιμάκωσης με τις πράξεις τους. Οι φοιτητές που κατέλαβαν το κτίριο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποβολής» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κολούμπια, Μπεν Τσανγκ.


«Είπαμε ξεκάθαρα ότι η λειτουργία του πανεπιστημίου δεν μπορεί να διαταράσσεται μονίμως από διαδηλωτές που παραβιάζουν τους κανόνες. Η συνέχεα αυτού (του τρόπου δράσης) θα έχει ασφαλώς συνέπειες», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Τσανγκ, κατηγορώντας τους καταληψίες ότι «βανδάλισαν, έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και απέκλεισαν τις εισόδους» του κτιρίου.


Σημειώνεται ότι την Μεγάλη Δευτέρα ομάδα φοιτητών και διαμαρτυρόμενων που κατασκήνωνε επί μέρες σε σκηνές στους χώρους του Πανεπιστημίου, εισέβαλλε και κατέβαλλε το κτίριο Hamilton Hall.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι διαδηλώσεις θα πρέπει να είναι ειρηνικές, αλλά «η βίαιη κατάληψη κτιρίων δεν είναι ειρηνική, είναι λάθος».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *