Κηδεία τέως βασιλιά: Ξεκίνησαν οι υψηλές αφίξεις – Οι τελευταίες λεπτομέρειες

Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, την στιγμή που έχουν αρχίσει σταδιακά να καταφτάνουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι, μέλη βασιλικών οικογενειών από πολλά κράτη.


Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος ο εκλιπών.

Τα τελευταία 24ωρα, τα πρώην βασιλικά κτήματα έχουν αλλάξει όψη. Απομακρύνθηκαν φερτά υλικά, διαμορφώθηκαν χώροι, έγιναν εργασίες αποκατάστασης, ενώ τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα.

Το πρόγραμμα της κηδείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός του τέως βασιλιά, θα φύγει από το Α’ νεκροταφείο αύριο στις 5:00 το πρωί και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45, όπου θα παραμείνει έως και τις 12:00, ώστε να του αποδώσει τιμές όποιος επιθυμεί.

Στις 12:00 θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπου θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, καθώς στις 13:00 αναμένεται να αναχωρήσει η σορός για το Τατόι, εκεί όπου θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως.


Από τη Μητρόπολη στο Τατόι

Η πορεία που θα ακολουθήσουν είναι ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, Σύνταγμα (στάση Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη), Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Χίλτον, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάχη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής. Έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές για την μετακίνηση της πομπής.


Στη συνέχεια, η οικογένεια του τέως βασιλιά θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο Σύνταγμα.

Πλήθος γαλαζοαίματων στην Αθήνα

Οι περισσότεροι προσκεκλημένοι καταφτάνουν σήμερα στην Ελλάδα. Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα παραστεί στην κηδεία με τα περισσότερα μέλη της να βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Μέλη βασιλικών οικογενειών αναμένονται επίσης από την Δανία, την Σουηδία, το Λουξεμβούργο, Νορβηγία, το Μονακό, την Σερβία και την Βουλγαρία, ενώ συνολικά 14 ιδιωτικές πτήσεις αναμένονται σήμερα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας έφτασε ήδη ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε με την σύζυγό του, Λετίθια και μένουν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα αναχωρήσουν την Τρίτη. Και ο Χουάν Κάρλος αναμένεται σήμερα Κυριακή στην Αθήνα και θα αναχωρήσει την Τρίτη. Επίσης, σήμερα αναμένονται ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον.

Το βρετανικό στέμμα θα εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανολογείται ότι θα παραστεί και το πριγκιπικό ζεύγος, Ουίλιαμ και Κέιτ.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στη λίστα με τους καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία βρίσκονται και περίπου 50 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Ελληνική Αστυνομία είναι επί ποδός για τα μέτρα ασφαλείας. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου από την πλευρά της, μιλώντας στον Alpha διευκρίνισε ότι:

  • Από απόψε θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στην οδό Μητροπόλεως και σε ένα τμήμα της Ερμού και της Αιόλου
  • Από τις 5 το πρωί της Δευτέρας , οπότε και θα μεταφερθεί η σορός του εκλιπόντος από το Α’ νεκροταφείο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, θα μπορούν πεζή οι πολίτες να επισκέπτονται το παρεκκλήσι, προκειμένου να αποδώσουν τιμές στον νεκρό. Εκεί η Τροχαία έχει προβλέψει χώρο για το πού θα παρκάρουν τα πούλμαν
  • Ωστόσο, μετά τις 11 οπότε και η σορός του τέως Βασιλιά θα μεταφερθεί στον ιερό ναό της Μητρόπολης, δεν θα μπορούν να προσεγγίσουν οι πολίτες, παρά μόνο οι επίσημοι προσκεκλημένοι.
  • Διευκρίνισε δε ότι η ΕΛ.ΑΣ έχει σε γνώση της τη λίστα των 200 προσκεκλημένων που θα εισέλθουν στη Μητρόπολη.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. μαζί με εκπρόσωπο της οικογένειας και εκπρόσωπο της περιφέρειας θα βρίσκονται στην είσοδο του ναού, ώστε εάν κάποιος επιχειρήσει να μπει χωρίς να περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των προσκεκλημένων, να απομακρυνθεί.
  • Η πομπή με τα πολυτελή πούλμαν και βανάκια που έχει ναυλώσει η βασιλική οικογένεια για τους προσκεκλημένους της, θα κατευθυνθεί συνοδεία της Τροχαίας από τη Μητρόπολη στο Τατόι, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι Αθηναίοι. Εχει εκπονηθεί ένα βασικό δρομολόγιο αλλά και αρκετά εναλλακτικά. Οι γύρω δρόμοι θα κλείνουν σταδιακά προσωρινά.
  • Στο Τατόι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα μπορέσουν να προσέλθουν πολίτες ώστε να παραστούν στην κηδεία. Όπως είπε η κα Δημογλίδου, αναμένεται μέχρι το μεσημέρι να ενημερώσουν σχετικά την ΕΛΑΣ. «Ο σχεδιασμός έχει γίνει με βάση να επιτρέπεται να μεταβούν οι πολίτες στο Τατόι αλλά αναμένουμε την τελική απόφαση της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιτραπεί να προσέλθουν και πολίτες θα σταματούν στην πύλη του Τατοΐου και θα συνεχίζουν πεζή, καθώς μόνο οι επίσημοι θα προχωρούν με τα οχήματα μέχρι το σημείο της ταφής».

Σημειώνεται ότι συνολικά περίπου 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ μόνο στο Τατόι θα βρίσκονται τουλάχιστον 150 αστυνομικοί, αλλά και drones.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *