Κακοκαιρία με καταιγίδες, χιόνια και κλειστά σχολεία – Πότε φτάνει στην Αττική

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις τελευταίες ώρες αρκετές περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και τις χαλαζοπτώσεις.


Τα φαινόμενα αναμένεται κατά την διάρκεια της ημέρας να επηρεάσουν το σύνολο της χώρας, ενώ κυρίως από τις μεσημεριανές ώρες, το κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει και την Αττική με σφοδρές καταιγίδες.

Για σήμερα, Πέμπτη

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
  • από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα
  • από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
  • από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
  • από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

  • στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
  • στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
  • στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
  • από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).

3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.


Στην Αττική, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις προμεσημβρινές ώρες, πιθανόν να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα νότιοι 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.


Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται βροχές και καταιγίδες με πιθανές χαλαζοπτώσεις τοπικά ισχυρές από το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω). Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.


Ισχυρά φαινόμενα και στην Αττική

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα μας, αναμένεται να ενισχυθεί προκαλώντας έντονη κακοκαιρία την Πέμπτη 26/01.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες τοπικά θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλώνονται τοπικές βροχοπτώσεις. Τα ισχυρά φαινόμενα προοδευτικά θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη και μέχρι αργά το απόγευμα στη Θράκη. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική). Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη κατανομή του υετού (βροχές/χιόνια) κατά το τρίωρο 17:00-20:00 της Πέμπτης.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Βορειοδυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 600 μέτρα και πάνω από τα 300-400 μέτρα στη Δυτική Μακεδονία). Χιονοπτώσεις αναμένονται σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα συνεχιστούν και μετά την αλλαγή της ημέρας. Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη χιονιού μέχρι το πρωί της Παρασκευής 27/01.

Κλειστά τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, στον Δήμο Άργους – Μυκηνών και στον Δήμο Ερμιονίδας, αλλά και στη Σύμη και την Πρέσπα λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Μηνύματα 112

Σε συνέχεια της σύσκεψης των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, προς τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας, της Ζακύνθου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας,της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Αργότερα, εστάλη τρίτο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, προς τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπου αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 σκέψεις για “Κακοκαιρία με καταιγίδες, χιόνια και κλειστά σχολεία – Πότε φτάνει στην Αττική”