Κακοκαιρία εξπρές με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες – Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ

Με συννεφιά και μπόρες ξεκινά το τριήμερο για τους εκδρομείς του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος που αποχωρούν από την Αττική, καθώς δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιώντας για ένταση των φαινομένων σήμερα, Παρασκευή.


Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη επιδείνωση από το πρωί στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα, από βαρομετρικό χαμηλό που κινείται νότια της Κρήτης προς την Κύπρο, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Και στην υπόλοιπη χώρα πάντως αναμένεται να σημειωθούν βροχές.

Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα όπου θα παρουσιάσουν ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από τις ακτές της Αφρικής προς την Κύπρο, αναμένεται να επηρεάσει με ισχυρά φαινόμενα την Παρασκευή 02/06, κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική), ωστόσο επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι τοπικά πολύ έντονα και συστήνεται να υπάρξει αυξημένη προσοχή.


Επηρεάζεται και η Αττική

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και προοδευτικά σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επηρεαστούν επίσης, με μικρότερη ένταση, τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας – συμπεριλαμβανομένης της Αττικής – και η Νότια Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και ενδεχομένως τοπικά έντονα φαινόμενα στην Πελοπόννησο.


Στον προγνωστικό χάρτη, αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή του αθροιστικού υετού στη Νότια Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 02/06.

Αναλυτικά ο καιρός για σήμερα, Παρασκευή:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Από το βράδυ βελτίωση.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση το απόγευμα.


Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Το πρωί στο Ιόνιο και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική Πελοπόννησο πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι – απόγευμα πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Από αργά το απόγευμα βελτίωση. Στη Θεσσαλία γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Προβλέπεται εξασθένηση των φαινομένων από τη νύχτα.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τις πρωινές ώρες τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *