Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο κύμα χιονοπτώσεων μέχρι το μεσημέρι – Που θα «χτυπήσει»

Με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» να φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και την χιονόπτωση να επιμένει σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, την Εύβοιας, στις Σποράδες, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, αλλά και τη Μαγνησία, η ΕΜΥ προχώρησε σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.


Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Τετάρτη (08/02/2023)

Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης.

Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.


Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.


Επιπλέον, ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη (09/02/2023), ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Κλειστή η εθνική οδός για τα φορτηγά από την Καλυφτάκη

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η ΕΛΑΣ προχώρησε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στα εξής οδικά δίκτυα:

  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, αίρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού και της περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

Στην ανατολική και νότια χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλό υψόμετρο. Στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.


Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 στο νότιο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7 και από τις βραδινές ώρες 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον πέντε) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά-ημιορεινά.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον τρεις) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες, στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον δύο) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παροδικές νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 στα βόρεια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες θα εκδηλώνονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και στα βόρεια θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον τρεις) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά καθώς και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μαγνησίας, της βόρειας Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τοπικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *